Kerk & religie

Geref. Bond wil ook leerstoel in Kampen

Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond is in gesprek met de Theologische Universiteit in Kampen over de vestiging van een bijzondere leerstoel aan die universiteit vanwege de Gereformeerde Bond.

Kerkredactie
25 May 2005 08:27Gewijzigd op 14 November 2020 02:34

Dat meldde de algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, drs. P. J. Vergunst, dinsdagavond tijdens een workshop op de ledenvergadering in Putten.

Ook aan de universiteit in Kampen studeren volgens Vergunst „jonge mensen die op hervormde kansels staan. Vanuit de doelstelling van de Gereformeerde Bond ligt in de huidige situatie betrokkenheid op deze faculteit voor de hand, ook omdat we ons verantwoordelijk weten voor de hele de kerk. Onze ledenvergadering is de plaats om te melden dat het hoofdbestuur met de rector, de decaan en het curatorium van deze academische opleiding verschillende gesprekken heeft gevoerd om ook in Kampen te komen tot de vestiging van een bijzondere leerstoel vanwege de Gereformeerde Bond.”

Volgens Vergunst liggen er in de nieuwe situatie ook „nieuwe mogelijkheden om in een wetenschappelijke setting de religie van het belijden ter sprake te brengen en door te geven. De leeropdracht zal, zo beogen we, cirkelen rond de gereformeerde spiritualiteit.”

Vergunst bracht dinsdag ook de „langzaam dichterbij komende emeritering” van prof. dr. W. Verboom en prof. dr. A. de Reuver ter sprake. Van eerstgenoemde is het afscheidscollege vastgesteld op 29 september 2006. Prof. de Reuver zal, vanwege zijn leeftijd, iets langer doorgaan. „Het hoofdbestuur staat nu wel voor de vraag op welke wijze hun arbeid ten dienste van de studenten theologie gecontinueerd kan worden. Daarin speelt de lengte van onze financiële polsstok mee, maar is de situatie aan de faculteiten ook bepalend”, meent Vergunst.

De Gereformeerde Bond heeft op dit moment twee bijzondere leerstoelen, aan de universiteiten van Utrecht en Leiden.

De algemeen secretaris merkte op dat in Utrecht de theologische faculteit sinds kort deel uitmaakt van de faculteit geesteswetenschappen. „Prof. Immink heeft vorige maand ter synode aandacht gevraagd voor de werkelijkheid dat de theologie in de academische wereld geen uitzonderingspositie meer heeft. Haar huidige status in de marge heeft ook te maken met het synodebesluit van 1999 om drie van de zes kerkelijke opleidingsplaatsen te sluiten. De voortvretende secularisatie betekent dat alle krachten gebundeld moeten worden om haar positie te handhaven. Waar de faculteit godgeleerdheid in Utrecht zich de afgelopen tijd bezonnen heeft op de positie van de bijzondere leerstoelen, hoopt het hoofdbestuur volgende maand het gesprek over de toekomst van onze in Utrecht zo oude leerstoel voort te zetten”, aldus Vergunst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer