Economie

Hollandse nieuwe komt eraan

SCHEVENINGEN (ANP) - Het duurt nog een paar dagen, maar dan is de haring vet genoeg om verwerkt te worden tot Hollandse nieuwe. Dit jaar mag er 535.000 ton haring worden gevangen, waarvan 30.000 ton maatjesharing wordt. Vorig jaar mocht er in totaal 460.000 ton gevangen worden.

20 May 2005 08:02Gewijzigd op 14 November 2020 02:34Leestijd 2 minuten
SCHEVENINGEN - De haring verdwijnt in een bak om gezouten te worden aan boord van het visserij-instructieschip Koningin Juliana. De voorbereidingen voor de haringvangst voor het seizoen 2005 zijn donderdag in volle gang. Het duurt nog een paar dagen maar
SCHEVENINGEN - De haring verdwijnt in een bak om gezouten te worden aan boord van het visserij-instructieschip Koningin Juliana. De voorbereidingen voor de haringvangst voor het seizoen 2005 zijn donderdag in volle gang. Het duurt nog een paar dagen maar

Op 31 mei komt het eerste vaatje nieuwe haring onder de hamer. De opbrengst is bestemd voor de Hersenstichting, zo liet voorzitter N. de Jong van de Haringgroothandelsvereniging donderdagweten. De haring ligt vanaf 1 juni in de winkels.

Een haring moet aan drie voorwaarden voldoen voordat hij de naam Hollandse nieuwe mag dragen. Hij moet een maatje zijn (verbasterd Oudnederlands voor maagdelijk), de vis moet een vetgehalte van 16 procent of hoger hebben en de vis moet drie jaar oud zijn. Alleen als de vis aan die voorwaarden voldoet, heb je volgens T. Sintnicolaas van het Nederlands Visbureau de perfecte Hollandse nieuwe.

De hoeveelheid Hollandse nieuwe is genoeg voor de markt in Nederland, Duitsland en België. „We kunnen wel meer vangen, maar dat is niet nodig. Als iedereen ineens drie keer zo veel haring gaat eten, is dat geen probleem. Maar voorlopig is 30.000 ton meer dan voldoende”, aldus Sintnicolaas.

De gemiddelde Nederlander eet ongeveer zeven haringen per jaar. Wat voor haring de viseter lekker vindt, ligt aan zijn afkomst. Amsterdammers eten het liefst een grote haring in stukjes. Rotterdammers geven de voorkeur aan een kleine, licht gezouten haring. In het noorden is het credo: hoe zouter, hoe beter.

Hoe de haring wordt gegeten is ook door het Visbureau onderzocht. Eenderde van de Nederlanders eet de vis aan de staart, eenderde doet de haring op een broodje en weer eenderde eet de haring in stukjes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer