Berlijn waarschuwt voor terreur
De Duitse regering beschouwt moslimterreur als een van de belangrijkste bedreigingen voor de democratie in Duitsland. Dit blijkt uit het jongste jaarverslag van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, dat dinsdag is gepresenteerd.
Op dit moment lopen er 171 gerechtelijke vooronderzoeken met een islamitisch-terroristische achtergrond, aldus minister Schily van Binnenlandse Zaken. Het aantal aanhangers en leden van extremistische moslimorganisaties in de bondsrepubliek steeg vorig jaar met bijna 1000 tot 31.800.
De meeste moslimextremisten zijn leden van de Turkse Milli Görüs-beweging, die de vestiging van een islamitische staat in Turkije nastreeft.
De groei van het aantal radicale moslims in Duitsland komt vooral door de komst van meer Pakistanen en Tsjetsjenen naar Duitsland.
Het aantal buitenlanders dat in Duitsland woont en dat gerekend wordt tot extremistische groeperingen bedraagt ruim 57.500.
Het aantal leden van rechts-extremistische bewegingen is het afgelopen jaar licht gedaald. Volgens Binnenlandse Zaken hebben neonazistische en rechts-extremistische partijen en groeperingen ongeveer 40.700 leden. Vorig jaar werd hun aantal geschat op 41.500.
De baas van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, August Hanning, waarschuwde vorige maand dat dreiging van een terreuraanslag in Duitsland door moslimextremisten zeer hoog is. Verscheidene groeperingen in West- en Zuid-Europa hebben contact met elkaar en vormen gezamenlijk een zeer gevaarlijk netwerk, aldus Hanning, die opriep tot meer dialoog tussen Europeanen en moslims om begrip voor elkaar te kweken en te voorkomen dat jonge moslims worden buitengesloten van de maatschappij en zich bekeren tot extremistische ideologieën.
De Italiaanse politie heeft vanochtend vroeg tijdens een omvangrijke actie een aantal personen aangehouden die verdacht worden van het plannen van aanslagen op openbare gebouwen in het land, meldden Italiaanse media. Tijdens de operatie doorzochten politiemensen talrijke panden in heel Noord-Italië.
Hoeveel aanhoudingen zijn verricht, wilden de autoriteiten niet zeggen. Wel is uitgelekt dat de arrestanten voornamelijk afkomstig zijn uit Tunesië en Marokko. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 heeft de Italiaanse politie tientallen vermeende terroristen opgepakt. Een aantal van de arrestanten is veroordeeld, maar de meesten zijn weer vrijgelaten of vrijgesproken bij gebrek aan bewijs.