Kerk & religie

„Moord op Fortuyn impuls voor gebed”

De moord op Fortuyn maakt duidelijk dat voorbede voor de Nederlandse politiek meer dan ooit nodig is. Daarbij dienen partijpolitieke standpunten op de tweede plaats te staan. Dit hebben de platforms die hebben opgeroepen tot gebed voor de verkiezingen, het Comité Kroonbede en Transformations.NL, dinsdag verklaard.

Kerkredactie
8 May 2002 08:41Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

De organisaties vinden dat de gebedsbijeenkomsten voor de verkiezingen die christenen deze dagen hadden gepland door moeten gaan. Het Comité Kroonbede en Transformations.NL stellen voor nu vooral te bidden voor degenen die hun hoop hadden gesteld op Fortuyn en nu gedesoriënteerd achterblijven.

De organisaties roepen christenen ook op dinsdagavond 14 mei massaal naar de gebedsdienst in de St. Laurenskerk in Rotterdam te komen. „We verwachten dat deze bijeenkomst in de stad van Fortuyn een nationaal karakter krijgt.”

De stichting Op de Bres voor Nederland roept christenen op 15 mei niet alleen te stemmen, maar ook te bidden voor politiek Nederland en voor alle politici. Dat gebed is volgens haar noodzakelijk in verband met de „kwetsbaarheid” waarin de politiek zich bevindt na de moord op Fortuyn.

Kardinaal Simonis hoopt dat de moord op Fortuyn aanleiding geeft tot werkelijke bezinning over hoe de samenleving. „Laten we hopen dat deze brute aanslag op de onaantastbaarheid van het menselijk leven niet tevergeefs zal zijn, maar zal leiden tot meer vreedzaamheid”, aldus Simonis gisteren. De voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie ziet in de moord een uiting van grenzeloos individualisme. „Ik weet niet wat de motieven van de dader zijn. Maar ik denk dat deze afschuwelijke moord uiteindelijk voortkomt uit het verlies van perspectief dat we sociale wezens zijn die respect en eerbied voor elkaar moeten hebben”, zei hij.

Binnen de islamitische gemeenschap is geschokt gereageerd op de moord op Fortuyn. „Of we het nu wel of niet met hem eens waren, ook wij betreuren dit geweld”, zei Omar Nahas van de islamitische homo-organisatie Yoesuf. Een afvaardiging uit de Rotterdamse moslimgemeenschap legt gistermiddag bloemen bij het huis van Fortuyn. De Stichting Turks Islamitische Culturele Federatie (TICF) veroordeelt de moord als een „laffe aanslag”. Evenals de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) stelt TICF dat politieke tegenstellingen in ons land niet met kogels maar met woorden uitgevochten moeten worden.

„Het moge duidelijk zijn dat de islamitische gemeenschap verschillen van mening had met Fortuyn. Echter, in onze democratische rechtsstaat gaan we die verschillen van mening met woorden aan, niet met fysieke agressie”, aldus SPIOR in een verklaring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer