Echt kamperen in een kant-en-klare tent
Echt kamperen doe je in een tent. Alleen dan ervaar je het campingleven in zijn volle glorie: bibberen in koude nachten, greppels graven tijdens stortbuien, bijna bezwijken onder volle jerrycans en wachten voor de douches. Helaas vergt zo’n vakantie nogal wat zweetdruppeltjes en kofferbakruimte. Neem alleen al het inpakken van tent, stokken, gasflessen en kooktoestellen. En dan het opzetten nog. Goed nieuws voor de echte kampeerder met krappe kofferbak en niet al te veel energie: de kant-en-klare tent van Eurocamp.
Stel je hebt een ’gewone’ auto -geen station, geen MPV, geen busje, maar bijvoorbeeld een Golf- en je wilt gaan kamperen met eigen spullen. Als je geen kinderen hebt, kom je een heel eind, want dan is ook de hele achterbank vol te stouwen. Zit daar wel kroost, dan krijgen de ’echte’ kampeerders het moeilijk. De kofferbak is al snel vol met tent en toebehoren en dus is er geen plaats voor handdoeken, kleren, speelgoed en kinderbedje. Je komt al heel snel bij een dakkoffer, een aanhanger of een andere auto uit. Waarbij de nadelen van sjouwen, stouwen en opbouwen nog steeds aanwezig zijn.
Een heel andere optie is het huren van een ingerichte tent op de gewenste vakantiebestemming. Bijvoorbeeld eentje van Eurocamp, aanwezig op zo’n 175 vakantieparken in negen landen (Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, België en Luxemburg). We nemen de proef op de som in de Franse Jura, op camping Domaine de Chalain in Doucier. Een prachtige 4-sterrencamping met veel voorzieningen.
Ruimtebesparing
De vakantie is via een telefoontje of via de website www.eurocamp.nl snel geboekt. Een paar weken voor vertrek levert de postbode een mooie, stoffen boodschappentas met reisbescheiden af. Het Eurocamp-pakket bevat onder meer een handige Michelinkaart van de omgeving, een lijst met dingen die je moet meenemen, adreskaartjes voor achterblijvende familie en een boekje over de streek.
Het pakken is een fluitje van een cent vergeleken met de jaren dat we met eigen spullen kampeerden. Alles past in de kofferbak, omdat de inventaris van de tent behoorlijk compleet is. Volgens de site is er zelfs een kurkentrekker, een maatbeker, een vergiet en een brandwerende deken aanwezig. Bovendien zorgt Eurocamp -in het laagseizoen kosteloos- voor een bedje en een kinderstoel. Over ruimtebesparing gesproken!
Bij aankomst snellen de op de camping aanwezige medewerkers van de reisorganisatie toe. „Hoe was de reis? Wilt u iets drinken?” Na een korte rondleiding door de tent vertrekken ze weer, om even later terug te keren met een boodschappentasje vol drinken. „De supermarkt op het park is nog even dicht. Vandaar.”
Een eigen inspectieronde door de bungalowtent bevestigt de eerste indruk: schoon en prima ingericht. Maar het mooiste is: hij staat al! Dus geen gepuzzel met stokken en scheerlijnen, geen gedoe met omvallende luifels, geen gescheld om haperende haringen zo vlak na de lange reis. De vakantiespullen staan in no time binnen en dan is het tijd voor een dutje in de klaarstaande bedden.
De matrassen blijken heel aardig. Ze slapen in ieder geval een stuk beter dan de flinterdunne matjes en de luchtbedden van vroeger. Bijkomend voordeel is dat de bedframes los van de grond staan, waardoor je niet zo snel nat wordt wanneer er onverhoopt water naar binnen stroomt. Ook de koelkast met vriesvak en het vierpits kooktoestel met grill vallen in de smaak. Wat een verschil met de koelbox en de brandertjes van vroeger!
Gratis kano’s
De dagen erna brengen geen grote minpunten van het onderkomen aan het licht. Het gaat om kleinigheidjes: er hadden wat meer haken aan de buizen kunnen hangen om kleren en dergelijke aan op te hangen; de parasol waait bij harde wind om, een emmer was handig geweest en op die „dubbele isolerende wanden” tussen de drie slaapcabines valt ook wel het nodige af te dingen.
De kritiek valt echter in het niet bij de voordelen van het Eurocamp-concept. De aanwezige barbecue gloeit geweldig, de gratis kano’s glijden goed, veel van de georganiseerde activiteiten zijn leuk voor de kids en de medewerkers van de reisorganisatie blijven vriendelijk, hoe vaak je ze ook stoort. En last but not least: het ervaren van het campingleven is in een gehuurde tent niet anders dan in een eigen exemplaar. Zeulen met jerrycans en wachten in de toiletgebouwen is er nog steeds bij.
Wie dat niets vindt, moet een stacaravan boeken. Ook daarvoor kan hij bij Eurocamp terecht. Neem de ”Deauville” van de reisorganisatie: 8,7 x 3 meter groot en voorzien van keuken met oven en koel-vriescombinatie en een badkamer met douchecabine. Prachtig. Het enige is: wie zo’n mobilhome boekt, mag zich eigenlijk geen ’echte’ kampeerder meer noemen.
Meer informatie: 033-4602722 en www.eurocamp.nl.
Prijzen
Aan de luxe van een kant-en-klare tent hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Globaal gesproken kost een Eurocamp-tent in het laagseizoen rond de 35 euro en in het hoogseizoen rond de 80 euro per nacht (de luxe stacaravans zijn ongeveer anderhalf keer zo duur). Die basisprijs geldt voor vier personen van vier jaar en ouder.
Een voorbeeld:
Een gezin, bestaande uit zes personen ouder dan 4 jaar, boekt van 16 juli tot 30 juli (hoogseizoen) een Eurocamp-tent op Domaine de Chalain in de Franse Jura. De familie is dan kwijt 14 x (91 euro (basisprijs) + 11 euro (campingtoeslag)) + 14 x 2 x 3,50 (twee extra personen) + 15 euro (reserveringskosten) + 3,40 euro (calamiteitenfonds) = 1544,40 euro.
Ter vergelijking, dezelfde vakantie met eigen tent (of caravan!) in dezelfde periode kost het gezin 14 x 29,65 euro (basisprijs) + 14 x 3 x 4,90 euro (3 extra personen) = 620,90 euro.
Dezelfde vakantie is in het laagseizoen een stuk goedkoper. Gaat het gezin bijvoorbeeld in mei naar Domaine de Chalain, dan ontvangt het allereerst al een 14=12-korting. De totaalprijs wordt dan 12 x (32 euro (basisprijs) + 8 euro (campingtoeslag)) + 12 x 2 x 2 (twee extra personen) + 15 euro (reserveringskosten) + 3,40 euro (calamiteitenfonds) = 546,40 euro.
In diezelfde maand kost de vakantie in een eigen tent het gezin: 14 x 22,25 euro (basisprijs) + 14 x 3 x 3,96 (3 extra personen) = 477,82 euro.
Prijzen 2005