Curaçao onthutst en aangeslagen
De eerste dag van het kennismakingsbezoek van prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan de Nederlandse Antillen en Aruba valt in het water. Nadat het nieuws bekend raakt van de moordaanslag wordt hun programma tot nader order afgelast. „De prins en prinses zijn aangeslagen, ontdaan en geschokt”, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.
Het lijkt een zonnige dag van een even enthousiaste tournee te worden. Maandag op Curaçao. Nadat de prins en zijn vrouw, komend vanuit Aruba, zijn verwelkomd door de gouverneur van de Nederlandse Antillen, mr. J. M. Seleh, de premier van de Antillen, mr. M. A. Pourier, alsmede de gezaghebber van Curaçao, mr. L. M. Richards-Dindial, gaat het wat spontaner toe. Eerst keek het paar wat al te ernstig. Máxima lijkt qua temperatuur te warm gekleed, in een pakje met een grote rode hoed. Dit hoofddeksel is een sta-in-de-weg voor de velen die haar gezicht willen zien.
„Ik vind dit een eer, geweldig”, zegt mevrouw Lilian Maduro. Ze staat met een camera te wachten op het paar, dat straks naar Fort Amsterdam gaat wandelen. „Geeft ze ook handen, denk je? Dan probeer ik dat.” Terwijl de prins en Máxima bij de ministerraad zijn, verschijnt een jongeman met een leguaan op zijn schouder, waarmee hij de show steelt. Het beestje krijgt er genoeg van en doet zijn behoefte op de rug van zijn baas. Hilariteit alom.
Steeds meer mensen verdringen zich onder aan de Paleistuin. Als daar de hoofden van Willem-Alexander en Máxima verschijnen, gaat er een gejuich op. De hoge gasten uit Nederland maken een wandeling over de Breedestraat naar het gebouw van de Staten. Het wordt dan echt dringen. Mensen houden hun fototoestellen hoog in de lucht en klikken er maar wat op los. Omstuwd door pers en publiek banen de prins en zijn vrouw zich een weg naar de Staten. Ze bekijken cultureel vertoon op het Gomezplein en het Wilhelminaplein. De tango krijgt speciale aandacht. Terwijl het paar zich opmaakt voor de lunch in Fort Nassau, dansen autochtone bewoners van Curaçao er lustig op los in hun kleurrijke kleding.
Opeens is het definitief gebeurd met de feestelijke stemming. Rond 13.00 uur lokale tijd in de middag druppelt gaandeweg het nieuws door over het drama dat zich in Nederland heeft voltrokken. De reacties op de moord op Pim Fortuyn zijn niet van de lucht: bizar en absurd, ongelooflijk, dit is niet waar. Eerst nog gaat de visite aan de Bank van de Nederlandse Antillen gewoon door. Alsof er sprake is van een bom die langzaam ontploft. Maar snel wordt duidelijk dat het drama in Nederland verstrekkender gevolgen heeft dan menigeen kan bedenken. Ook voor het prinselijk bezoek aan de Antillen. Staat een blijde intocht op de Antillen met jubelende kindertjes niet in een te schril contrast met een in rouw gedompeld Nederland?
Als de pers zich al aan boord heeft gehesen voor het bezoek aan de marinebasis Parera, wordt na een kwartier het anker weer uitgegooid. Het programma voor die dag blijkt tot nader order afgelast, omdat de prins en prinses alsmede hun gevolg, onder wie staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zwaar zijn aangeslagen. Ze beraden zich erover wat ze verder moeten doen.
„Het is erg wat er is gebeurd. Dit verwacht je in Zuid-Amerika, maar niet in Nederland. Waar moet dit heen? De mensen zijn bang. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een schok is”, aldus W. Jonkheer, vice-president van een associatie van hotels op Curaçao. I. Terlouw is voorzitter van de raad van bestuur van Brakel Interieurgroep, die de Bank van de Antillen voor 80 procent completeerde. Hij draagt een lintje op zijn revers en komt net uit Hilversum om bij het bezoek te zijn. Zonet hoorde hij van zijn vrouw wat er op het Media Park is gebeurd. „Vreselijk. Ik ken de heer Fortuyn persoonlijk. Ik heb tien jaar lang zijn lezingen gehoord. Hij heeft Nederland wakker geschud. Veel maakte hij los in het land. Hij zal tot martelaar worden uitgeroepen. Hopelijk heeft de moord geen repercussies.”