„Fortuyn was dankbaar object voor media”
Niet de media zijn er debet aan dat Fortuyn om het leven is gekomen bij een moordaanslag. De lijsttrekker van de LPF zocht zelf de publiciteit en genoot daarvan, aldus D. G. Franssen, docent journalistieke vaardigheid aan de Hogeschool Utrecht. „Fortuyn was dol op aandacht.”
Dat Fortuyn zich sterk kon profileren via de media had alles te maken met de kleurloosheid van de bestaande partijen, meent Franssen. „Hij bracht eindelijk wat leven in de brouwerij. Daar zit je als journalist op te wachten.”
Controversieel was de verhouding tussen Fortuyn en de media vaak wel. Franssen: „Het gekke was: veel journalisten lieten merken dat ze tegen hem waren. Normaal merk je dat niet zo bij professionals. Daartegenover staat eerlijk gezegd dat Fortuyn soms heel vervelend deed. Hij schoffeerde journalisten openlijk en in debatten praatte hij soms door anderen heen.”
Dat sommige vraaggesprekken met journalisten soms meer op een woordentwist leken, kan Franssen wel verklaren. „Fortuyn had lak aan journalisten. Waar andere politici extreem omzichtig omgaan met de media, negeerde hij de pers soms gewoon. En dat resulteerde er wel eens in dat hij in een hoekje geduwd werd. Maar hij kreeg ook heel lelijke vragen, bijvoorbeeld over de overwinning van Le Pen. Ik zou het ook beledigend vinden als ik in een extreem rechts daglicht werd gesteld.”
De mediagenieke lijsttrekker was een fenomeen, meent Franssen. „Alles wat hij deed werd als nieuws beschouwd. Waar hij was daar trok hij alle aandacht. Hij trok het door alles om hem heen: zijn kleren, manier van praten, kijken, een apart soort auto, een boek in plaats van een partijprogramma, het was ongelofelijk. Toen ik dit weekend door de stad liep, wees mijn vrouw me bij een kledingwinkel zelfs op een ’Pim Fortuyn-pak’, met zo’n opvallende stropdas.”
De verkiezingen, die voor Pim Fortuyn de apotheose van een mediacampagne moesten vormen, kwamen op het goede moment. Franssen: „Langzamerhand begon zijn optreden hier en daar tegen hem te werken. Wat dat betreft was het tijd dat de campagne naar een einde ging.”
Nu Fortuyn overleden is, doen de media er goed aan niet te lang te blijven terugblikken op zijn persoon, aldus de docent. „Je kunt er niet te lang op teren. Mensen waren de beelden van de instortende Twin Towers in New York ook snel zat. Na een paar dagen voortdurend herhalen ben je uitgepraat.”