Kerk & religie

Gehandicapte weinig betrokken bij kerk

Ouders van kinderen met een verstandelijke handicap willen dat de plaatselijke kerken hun kinderen meer betrekken bij de zondagse vieringen en kerkelijke activiteiten door de week.

Kerkredactie
13 April 2005 10:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:26
VEENENDAAL – Tijdens de jaarlijkse bondsdag van Vrouwenverenigingen der Gereformeerde Gemeenten, dinsdag in Veenendaal, stonden 1700 vrouwen stil bij verschillende facetten van de samenleving die een bedreiging vormen voor de godsdienstvrijheid. Foto An
VEENENDAAL – Tijdens de jaarlijkse bondsdag van Vrouwenverenigingen der Gereformeerde Gemeenten, dinsdag in Veenendaal, stonden 1700 vrouwen stil bij verschillende facetten van de samenleving die een bedreiging vormen voor de godsdienstvrijheid. Foto An

Dat blijkt uit een onderzoek onder de leden van PhiladelphiaSupport, een christelijk platform voor ouders en familie van verstandelijk gehandicapten. PhiladelphiaSupport wilde met het onderzoek een beeld krijgen van de participatie van mensen met een verstandelijke handicap in kerkdiensten en bij activiteiten in de eigen kerkelijke gemeente. Bijna driekwart van de ondervraagden zegt dat zoon of dochter zondags naar kerk gaat in de eigen plaatselijke gemeente. Ouders geven aan dat zij graag willen dat hun kind erbij hoort in de kerk en dat dit ook de wens van hun kinderen is.

Verstandelijk gehandicapten nemen betrekkelijk weinig deel aan doordeweekse kerkelijke activiteiten. De catechese scoort nog het beste. Informatie van de ondervraagden laat zien dat 36 procent van de gehandicapten naar catechisatie speciaal voor mensen met een verstandelijke handicap gaat. Veertig procent van de respondenten beantwoordde deze vraag niet of beoordeelt de mogelijkheden negatief. Slechts 6 procent van de gehandicapten neemt deel aan andere doordeweekse kerkelijke activiteiten.

Ouders zijn niet tevreden over het pastoraat, zo blijkt ook uit het onderzoek. Eén op de drie ouders geeft aan dat er over een periode van vier jaar geen aandacht voor het gehandicapte kind, noch voor het gezin is geweest. Bij 13 procent was dat één keer, 5 procent van de ondervraagden meldt dat er vaker dan twee keer per jaar aandacht voor het betreffende kind of gezin is.

Van de ouders vindt 60 procent dat de kerkelijke gemeente meer ingeschakeld kan worden bij het werken aan contacten en relaties voor hun zoon of dochter met een handicap.

Van de mensen met een verstandelijke handicap die niet in de eigen kerkelijke gemeente naar de kerk gaan, bezoekt 10 procent een aangepaste dienst en gaat 11 procent bij een zorginstelling naar de kerk.

Van de mensen die naar de eigen kerk gaan, bezoekt 16 procent daarnaast aangepaste diensten; 84 procent doet dit niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer