Venetië vanuit een schommelende vaporetto

De waarschuwing voor toeristen is veelzeggend. „Venetië bestaat uit meer dan het San Marco-plein.” Bijzonder veel opvallende bezienswaardigheden telt de Noord-Italiaanse plaats echter niet. De lagunestad is vooral in zijn geheel meer dan de moeite waard.

8 April 2005 08:42Gewijzigd op 14 November 2020 02:25
Venetië telt 150 kanalen en 400 bruggen. De Noord Italiaanse stad is gebouwd op het water. Foto RD
Venetië telt 150 kanalen en 400 bruggen. De Noord Italiaanse stad is gebouwd op het water. Foto RD

Venetië is gebouwd op het water. Huizen, winkels, kerken en basilieken staan met de voeten in het vocht. Wie vanuit de lucht arriveert, krijgt een fraaie blik op Oud-Venetië. Het stadshart is aan alle kanten omgeven door ondiep water. Venetië telt ruim 150 kanalen en 400 bruggen. Boven het water hangt de was te drogen.

De monumentale panden maken de stad tot één groot openluchtmuseum. De talloze smalle straatjes van water hebben grote consequenties voor het dagelijks leven. Transport van goederen en mensen kan eenvoudigweg niet anders dan over het water.

Overal in de stad dobberen gondels. Gondeliers, traditioneel gestoken in blauw-witgestreepte trui en bijpassende strohoed, duwen hun zwartgelakte vaartuigen vooruit. Allemaal met dezelfde tred, in hetzelfde ritme. Een klein pasje vooruit, een krachtige duw tegen de meterslange beukenhouten riem en weer terug. Een eindeloos ritueel. De prijs van zo’n romantisch boottochtje is even slikken: 75 euro voor 45 minuten. Of 35 euro per persoon.

De watertaxi is sneller en minder duur, maar ook nog altijd behoorlijk aan de prijs. Verreweg de populairste manier van vervoer vormen de vaporetti. Venetië kent een uitgebreid netwerk van maritieme stadsbussen, vergelijkbaar met de metro’s in Londen, Parijs of Barcelona. En met de precisie van een Zwitsers polshorloge.

De pitoreske stad is ook uitstekend te voet te verkennen, een uitdaging voor de sportieve toerist. De stad bestaat uit een doolhof met een onwaarschijnlijke hoeveelheid smalle straatjes en pleintjes. Een plattegrond is geen overbodige luxe.

Zere voeten of gewoon lui? Een vaporetto leent zich uitstekend voor een schommelende sightseeing vanaf het water. Voor een prikkie schuift Venetië in al zijn glorie voorbij. Even opletten. Op sommige stadsboten staan stoeltjes opgesteld op de voor- en achterplecht. Lekker bij mooi weer.

Duizenden duiven
Geen enkele gast kan het San Marco-plein missen. Duizenden duiven en evenzovele toeristen bevolken het plein aan de voet van de kerktoren. Een zakje duivenvoer kost 1 euro.

Cultuurhistorici duiken hier het Dogenpaleis (Palace Ducale) uit de 9e eeuw in. Indrukwekkend is de doorlopende zuilenhal met zijn machtige pilaren en kostbare kapitelen. Op de hoeken bevinden zich fraaie beeldhouwwerken, waaronder Salomo’s oordeel. Het gemeentebestuur heeft ze voor de zekerheid maar laten vervangen door kopieën.

Ook de moeite waard is de San Marco-basiliek met haar drie koepels en vijf portalen. Boven de bogen van de hoofdingang prijken vier paarden, de dwang naar vrijheid uitbeeldend. De voorzijde van de kerk is versierd met symbolische mozaïeken en bijbelse taferelen. De ondergaande zon zet de deels vergulde gevel in een gouden gloed.

Beroemd is de Brug der Zuchten. Dit bouwwerk vormt de verbinding tussen het stadspaleis en de gevangenis. Iedere toerist moet hier gewoon even een blik op werpen. Niet omdat-ie nou zo indrukwekkend is, maar gewoon om thuis mee te kunnen praten. Veel fraaier is de Rialto-brug in hartje Venetië, een natuurstenen overbrugging met twaalf bogen, waarop zich verschillende winkeltjes bevinden.

Bezienswaardig is ook het getto. De joodse wijk telt een museum, vijf synagoges en een aantal shops. Drie synagoges zijn voor 9 euro onder leiding van een gids te bezichtigen. Kerken en basilieken om de hoek zijn gratis.

Vissers
Ook de directe omgeving van Venetië is de moeite waard. Vooral Burano is bijzonder. Een vaporetto brengt de bezoeker in een uurtje naar dit visserseiland. Op de kade boeten enkele oude vissers hun netten. De was hangt te drogen aan lange lijnen, ondersteund door houten stokken. De schilderachtige huizen zijn gepleisterd in bonte, felle kleuren. Rood, geel, groen, oranje, paars. Burano is verder beroemd om zijn kantklossen.

Halverwege de route naar Burano ligt Murano. Dit eiland staat bol van het glaswerk. Veel ateliers en werkplaatsen zijn gratis te bezoeken. Liefhebbers kunnen hier de meest uiteenlopende vormen en figuren van glas aanschaffen. Een glazen gondelier bijvoorbeeld. Of een heus orkestje in miniatuur.

Venetië leent zich uitstekend voor een korte stedentrip. Wie bijvoorbeeld twijfelt tussen een bezoek aan Venetië of Pisa, doet er verstandig aan voor het eerste te kiezen. De lagunestad telt minstens drie, vier fors uit het lood gezakte torens.

Meer info: Nationaal Italiaans Verkeersbureau, tel. 00800-00482542, www.enit.it. Voor vluchten: www.klm.nl en www.transavia.com.

Venetië en omgeving

  • De afstand Utrecht-Venetië (1300 kilometer) neemt met de auto ruim twaalf uur in beslag. Vliegen naar Venetië kan rechtstreeks met KLM (naar Marco Polo) en met Transavia (naar Treviso, 30 km verderop) en duurt 1 uur en 40 minuten.

  • Een aanrader is de vaporetto. Een kaartje van 90 minuten kost 5 euro, een dagkaart 10,50 euro en een 72-uurskaart 22 euro. Geschikt voor sightseeing.

  • In het hoogseizoen schieten de prijzen voor hotelkamers in Venetië omhoog. Een optie is om een hotel te boeken in het aangrenzende Venetië-Mestre. Dicht bij het station bevinden zich enkele betaalbare hotels. Een treinritje naar Oud-Venetië duurt tien minuten en kost 1 euro.

  • Het vissersdorp Burano, een uurtje varen van Venetië, is zeer de moeite waard. Bezoekers zullen verrast zijn door de bont beschilderde huizen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer