Kerk & religie

„Een goed testament is onontbeerlijk”

„Terzake van de dood heb je de zorg om de zaken goed achter te laten. Hoewel er in het nieuwe erfrecht veel is geregeld, verdient het toch aanbeveling om een goed testament te laten opmaken.”

Van een medewerker
7 April 2005 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:25

Mr. J. L. de Lange, notaris te Putten, sprak woensdag in Hoevelaken op de voorjaarsbijeenkomst van het hervormd-gereformeerde Contact emeriti predikanten en predikantsweduwen. Thema van zijn lezing was ”notaris en predikant”.De Lange merkte op dat de kwaliteit en controle van het notariaat onder druk staat. Hij vertelde hoe de notaris tot aan de jaren tachtig van de vorige eeuw in een lijdelijke positie verkeerde. „Als notaris schreef je gewoon op wat de cliënt wilde.”

Sinds 1999, toen de tarieven werden vrijgegeven, signaleert hij een „enorme spanning.” Enerzijds werd de notaris een openbaar ambtenaar, anderzijds werd hij vrij ondernemer. Dat resulteerde erin dat er de laatste jaren een aantal notarissen failliet zijn gegaan.

Hoewel de Puttense notaris zich vaak in een soort rechercheursrol gedrongen voelt, „waardoor het vak soms echt niet leuk meer is”, ziet hij het toch als zijn taak mensen te helpen, te begeleiden en samen met hen problemen op te lossen. „Dat houdt mij op de been. Ik wil tussen de mensen staan, ook tussen de predikanten, om in goed overleg met hen de nalatenschappen te bepalen.”

Hoewel er sinds 2003 met de laatste wijzigingen van het erfrecht veel is verbeterd, acht De Lange het toch nodig om een testament te laten opmaken. Hij wees daarbij op zakelijke aspecten binnen familieverbanden wanneer mensen hertrouwen. Voor hem beperkt zich dat niet tot alleen maar zakelijke aspecten. „Vanuit je geloof kun je dan in je werk ook iets meegeven: elkaar zien te vinden en ondersteuning bieden.”

De Puttense notaris maakte er geen geheim van in het notariaat met de rand en de zelfkant van de maatschappij geconfronteerd te worden. „Als notaris leer je soms mensen niet van de beste kant kennen. De maatschappij verhardt. Soms is het moeilijk vanuit je ambt als notaris entree te vinden, terwijl je probeert mensen binnen een bepaald gedrag te laten functioneren.”

Mr. De Lange verheelde niet dat hij soms zijn medewerking aan onfrisse zaken heeft geweigerd. Hij verhaalde ook van mooie momenten in zijn praktijk. Wanneer nadat buren al dertig jaar lang met elkaar in de clinch liggen om de koop van een stuk grond de akte dan eindelijk rondkomt, en bij het passeren gevraagd wordt een gebed te mogen uitspreken, dan is het prachtig om daar de mogelijkheid voor te kunnen bieden.

Voorzitter ds. W. J. Gorissen van het Contact emeriti predikanten en predikantsweduwen sprak in zijn openingswoord over ”Een kleurrijk heden, verleden en toekomst”. In het heden ziet hij het ontluikende leven in de voorjaarsnatuur als de hand van God, Die Zich in de schepping doet kennen. „Hij versiert de natuur om ons te versieren en ons Zijn liefde te verklaren. Maar bovenal doet de Heere zich kennen in de Schriftuur.”

Over het verleden verhaalde de predikant hoe in de kleurrijke hof van Eden Gods lof werd bezongen. „In de toekomst is het paradijs daar waar Christus is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer