Publiek neemt afscheid van paus
Johannes Paulus II wordt vrijdag bijgezet in de Sint-Pieter in Rome. Dat meldde maandag Joaquin Navarro-Valls, hoofd van de Vaticaanse voorlichtingsafdeling.
Hiermee maakte hij een einde aan allerlei geruchten die de laatste dagen de ronde deden. Zo werd gezegd dat de paus mogelijk in Polen begraven zou worden. Italiaanse media gaan ervan uit dat het lichaam van de kerkleider wordt bijgezet in de zogenaamde ”grotten”, de catacomben van de basiliek, vlak bij het vermeende graf van Petrus. Voorafgaand aan de bijzetting zal de Duitse kardinaal Joseph Ratzinger, de decaan van het kardinalencollege, voorgaan in een uitvaartmis, die op het Sint-Pietersplein zal worden gehouden. Er worden ongeveer 200 staats- of regeringshoofden bij de plechtigheid verwacht.
Tot vrijdag kan het publiek afscheid nemen van Johannes Paulus II. Hij ligt sinds maandagmiddag opgebaard in de Sint-Pieter, vlak bij het hoofdaltaar. Vanaf het moment dat de paus was overgebracht naar de kerk stond de bijna 400 meter lange boulevard naar de Sint-Pieter vol met mensen. Volgens het Romeinse dagblad Il Messaggero hebben tot twee uur vannacht een half miljoen mensen op hun beurt gewacht om de kerk in te kunnen om daar afscheid te nemen van de paus. De wachttijd kan volgens het dagblad oplopen tot zes uur.
De komende dagen blijft de Sint-Pieter dag en nacht geopend, uitgezonderd een paar nachtelijke uren om schoonmakers de gelegenheid te geven hun werk te doen.
Over een eventueel testament van Johannes Paulus II hebben de kardinalen, die tot aan het conclaaf (het moment waarop een nieuwe paus gekozen wordt) dagelijks in vergadering bij elkaar komen, nog geen mededelingen gedaan. Er komen steeds meer kardinalen vanuit alle delen van de wereld aan in Rome. In totaal worden 118 kardinalen, die het recht hebben om de volgende paus te kiezen, in het Vaticaan verwacht. Dat aantal wordt aangevuld met tientallen anderen die ouder zijn dan tachtig jaar en geen stemrecht meer hebben.
Hulpbisschop De Jong van Roermond heeft maandag gezegd dat hij hoopt dat de nieuwe paus uit Azië zal komen. De Rooms-Katholieke Kerk staat volgens hem de komende tijd voor de uitdaging vooral in dat werelddeel haar geloof te verkondigen, omdat het christendom daar nog amper is doorgedrongen.
De Jong zei dat maandagavond in de buurt van het Sint-Pietersplein in Rome, waar hij net was aangekomen. Hij vindt dat de RK-Kerk de dialoog moet aangaan met de andere godsdiensten in landen als China en India. Maar dat gaat volgens De Jong altijd samen met de verkondiging van het eigen geloof in woord en daad.
De nieuwe paus zal eigen accenten hebben en moet niet proberen de zaterdag overleden paus Johannes Paulus II te imiteren of te kopiëren, aldus de hulpbisschop. Wel zou hij, net als zijn voorganger, veel aandacht moeten besteden aan evangelisatie en een „authentiek” antwoord moeten geven op de toenemende secularisatie in de wereld.
Als De Jong terugdenkt aan de paus staat hem het beeld bij van de man „die fundamentele waarden van het christendom uitdroeg.” Vooral zijn gedurfde uitspraken voor het leven, dus tegen abortus en euthanasie, zijn ook voor de hulpbisschop een bron van inspiratie geweest.
De Jong, die aanvankelijk in Rome een afspraak met de Vaticaanse congregatie voor de katholieke opvoeding zou hebben, is momenteel de enige Nederlandse bisschop in Rome. Kardinaal Simonis, de voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie, komt daar vanavond aan. De Jong toonde zich onder de indruk van het aantal mensen op het Sint-Pietersplein en de sfeer van „heilige geladenheid” die er hangt. „Je ziet het medeleven bij de mensen”, zei hij.