Verdachten Darfur voor Haags strafhof
Verantwoordelijken voor misdaden in de Sudanese westelijke provincie Darfur zullen berecht worden door het Internationale Strafhof in Den Haag. Dat is gisteren besloten door de VN-Veiligheidsraad in New York.
Elf van de vijftien leden van de raad stemden donderdagavond laat voor een resolutie van die strekking. Vier landen onthielden zich van stemming, waaronder de grootste tegenstander van het hof in Den Haag, de Verenigde Staten.
De Amerikanen erkennen het Internationale Strafhof niet en voelen er daarom niets voor om schuldigen aan wat Washington de „genocide” in Darfur noemt, te verwijzen naar dit hof. Het Amerikaanse voorstel om een speciaal Darfur-tribunaal te creëren, kreeg echter weinig internationale steun. Dinsdag stelde Frankrijk formeel voor om betrokkenen bij de toestand in Darfur te verwijzen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag.
De zaak lag voor de Amerikanen zo gevoelig, dat er direct onderhandelingen tussen Washington, Londen en Parijs volgden. Het lukte de VS om de garantie los te krijgen dat Amerikanen die eventueel ingezet zouden worden in Sudan niet onder de berechting van het Internationaal Strafhof vallen. Na die toezegging ging Washington overstag en onthield zich van stemming in de Veiligheidsraad, waardoor het Franse voorstel gisteren werd aanvaard.
Behalve de VS onthielden Algerije, Brazilië en China zich van stemming. Algerije en China onthielden zich dinsdag ook al van stemming toen de Veiligheidsraad besloot tot sancties tegen individuen die zich schuldig maken aan wreedheden en het vredesproces in Sudan tegenwerken.
Waarnemend Amerikaans ambassadeur Anne Patterson zei dat de VS fundamentele bezwaren blijven houden tegen het Internationaal Strafhof, maar vastbesloten zijn iets te doen aan Sudan. „Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap met één stem spreekt”, zei Patterson.
Sudan liet begin februari weten niet te zullen toestaan dat zijn burgers in het buitenland voor een rechtbank moeten verschijnen. „De regering is ertegen dat een Sudanese functionaris of een gewone burger die betrokken is bij de gebeurtenissen in Darfur, buiten het land wordt berecht”, aldus vice-president Taba. „De regering is in staat voor gerechtigheid in Darfur te zorgen”, aldus de bewindsman.