OpinieCommentaar
School die grenzen stelt aan Magister doorbreekt de onrust
Geen updates meer op willekeurige momenten en geen verrassingen laat op de avond of in het weekend. Het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo legt het voortdurend publiceren van cijfers via Magister aan banden. Die stap getuigt van visie.

Door het cijfermoment te begrenzen wil de christelijke onderwijsinstelling de druk op leerlingen verlichten en zorgen voor meer rust binnen en buiten het klaslokaal. Want de schooldag stopt allang niet meer bij het laatste lesuur. Die loopt door tot ver na het avondeten en in het weekend – zolang er cijfers in de elektronische leeromgeving kúnnen verschijnen.
Volgens Tjitske Duhoux, teamleider van het Groevenbeek, checken sommige leerlingen Magister wel zestig keer per dag. Elk moment van de dag –in de pauze, op het toilet, onder de dekens– kan er een blik geworpen worden op de cijferpagina binnen de leeromgeving.
Door de resultaten van de scholieren voortaan op slechts één vast tijdstip te publiceren, wordt die onrust doorbroken. Leerlingen kunnen zich daardoor beter concentreren op lessen en sociale contacten, is de hoop. Daarnaast is een slechte nachtrust door een beroerd cijfer dat pas ’s avonds laat werd ingevoerd voortaan verleden tijd. Voor ouders heeft het ook weinig zin meer om meerdere keren per dag de pagina van hun kind te verversen.
De stap van het Groevenbeek lijkt een ogenschijnlijk kleine maatregel. Toch is het meer dan dat. Het initiatief sluit aan bij een bredere beweging van scholen die de negatieve effecten van constante digitale monitoring erkennen. Zo besloot eerder dit jaar het Jordan Montessori Lyceum in Zeist om ouders definitief de toegang tot het cijfergedeelte in Magister te ontzeggen. Alles met hetzelfde doel: prestatiedruk bij leerlingen verlagen.
Hoe nuttig en nodig een cijfer ook is, het gevaar bestaat dat scholieren en hun ouders veranderen in zogeheten cijferjunks, gevoed door een eindeloze stroom notificaties en verwachtingen. Op die manier dreigt leren te verworden tot een reeks beoordelingen die op elk moment van de dag kunnen verschijnen, met alle stress die dat met zich meebrengt.
Natuurlijk: een maatregel als die van het Groevenbeek lost de problemen rond prestatiedruk bij scholieren echt niet in z’n geheel op. Tegelijkertijd laat de Ermelose onderwijsinstelling wel zien dat grenzen stellen aan de inzet van digitale systemen niet altijd een stap terug, maar ook een stap vooruit kan zijn.
Juist onderwijs is immers gebaat bij rust, interactie en reflectie. Leerlingen moeten voorbereid worden op hun staan in de maatschappij. Daarvoor zijn kennis en vaardigheden nodig – en bij de toetsing daarvan hoort een cijfer. Zo simpel is dat. Maar juist voor vorming is aandacht, contact en concentratie nodig. Het bewust inzetten van digitale hulpmiddelen zoals Magister, past bij de verwezenlijking van dat doel.