Veteranendag wordt besloten festiviteit
De Nationale Veteranendag wordt een besloten feest op een afgeschermd Binnenhof. „We selecteren zorgvuldig.”
Nederland krijgt vanwege deelname aan militaire operaties in Bosnië, Afghanistan en Irak steeds meer veteranen. De aandacht voor deze groep groeit. Op 29 juni wordt voor het eerst de Nederlandse Veteranendag gehouden.
Die datum is niet voor niets gekozen. Het is de geboortedag van wijlen prins Bernhard, ”veteraan der veteranen”.
De dag kent een ceremoniële besloten bijeenkomst op het Binnenhof in Den Haag. ’s Avonds is er voor 8000 veteranen en scholieren een feest in Ahoy in Rotterdam. Zonder publiek. En dat terwijl de Veteranendag „het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen dient te vergroten.”
Nederland telt ruim 150.000 veteranen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog tot nu. Iedere militair die op een missie in het buitenland was, mag zich veteraan noemen. Daarbij geldt dat iemand pas veteraan is wanneer hij of zij de dienst officieel heeft verlaten.
Alleen al in Irak dienden de afgelopen twintig maanden 7000 militairen, van wie een deel voor het eerst op missie was.
Het traditionele veteranendefilé op 5 mei in Wageningen, waarbij prins Bernhard altijd aanwezig was, is dit jaar voor het laatst. Prins Willem-Alexander zal samen met zijn oom mr. Pieter van Vollenhoven in de Gelderse stad het defilé afnemen. De kroonprins is op 29 juni weer present.
Het Comité Nederlandse Veteranendag presenteerde gisteren zijn plannen. De inspecteur-generaal van de krijgsmacht, luitenant-generaal A. van Baal, is vice-voorzitter van de club.
Nederland telt 150.000 veteranen. Er mogen er maar 300 op het Binnenhof en 8000 naar Ahoy. Zonder publiek. En u wilt op die dag het „onderlinge begrip” tussen samenleving en veteranen vergroten.
„Het wordt een strakke, militaire aangelegenheid. We hebben te maken met protocol en beveiliging. Dit is het maximum. We zullen de veteranen zorgvuldig selecteren. Het publiek kan het evenement in een rechtstreekse uitzending op televisie volgen.”
Mooi zo’n dag, maar is een veteraan niet beter af met goede nazorg? De Veteranennota van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie laat al even op zich wachten.
„De nota is er voor 29 juni, dat verzeker ik u. De inhoud van het stuk ken ik niet. Er wordt onder de veteranen met belangstelling naar uitgekeken.”
Wageningen blijft, volgens de burgemeester, iets doen op 5 mei. Is dat geen concurrent voor de Veteranendag?
„De Veteranendag komt niet in de plaats van andere activiteiten. Er blijft in Wageningen iets voor veteranen van voor de Tweede Wereldoorlog. Defensie zal dit beperkt ondersteunen.”
U defileert vanaf 2006 door de straten van Den Haag of Rotterdam?
„Dat weet ik niet. Als tijdens de voorbereidingen blijkt dat een defilé past, zullen we dat zeer serieus overwegen.”
Is het een idee om de Veteranendag simpelweg in Wageningen te houden? Twee vliegen in een klap.
„Dat acht ik niet waarschijnlijk. Wageningen is gekoppeld aan 5 mei, aan de capitulatie van de Duitsers. Als de gemeente Wageningen op die dag een optocht wil organiseren, prima. De Veteranendag is een eerbetoon van het Nederlandse publiek. Dat is op 29 juni. Punt.”