Economie

Europarlementariërs eisen spierballen in strijd om vis

Europa moet over de visvangst veel harder onderhandelen met Noorwegen, vinden de europarlementariërs Maat (CDA) en Mulder (VVD). Want terwijl Europa de visserij beperkt, vergroot Noorwegen die momenteel juist voor Atlantico haring.

ANP
17 March 2005 17:02Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

Noorwegen is geen lid van de Europese Unie en mag daarom zijn eigen gang gaan. Eurocommissaris Borg (Visserij) probeert het probleem aan te kaarten als Noorwegen bereid is te komen praten, zei zijn woordvoerster donderdag. Een recent gesprek heeft niet tot resultaten geleid.

De europarlementariërs willen meer vuur zien. „Het is politieke luiheid om dit over onze kant te laten gaan. Daarmee doet de eurocommissaris onze vissers en de vissen tekort", vindt Albert–Jan Maat, lid van de visserijcommissie van het Europees Parlement. „Noorse vissers zijn de lachende derde".

VVD–europarlementariër Mulder vindt het eveneens „niet acceptabel dat Europa alle beperkingen op zich neemt. Eens kijken wat we kunnen doen tegen Noorwegen".

Nederlandse vissers hebben eerder fel bepleit dat Europa de ongelijke concurrentie met Noorwegen oplost. De sector zint op actie door bijvoorbeeld havens te blokkeren voor de Noorse vissers. Voorzitter C. Vrolijk van de Redersvereniging voor de Zeevisserij verklaarde de Noren simpelweg de oorlog.

De vissers reageren zo fel omdat omdat hun sector steeds meer onder druk staat. Door de jarenlange vangstbeperkingen uit Brussel hangt nu een deel van de binnenvisserij en de platvisvloot een fikse sanering boven het hoofd. Op zee wordt de sfeer ook steeds grimmiger, zo bleek enkele weken geleden, toen Franse vissers de Nederlandse concurrenten beschoten. „Het is gewoon zeeroverij", meent Maat, die dit een zaak vindt voor de Franse justitie.

Wat betreft de palingtekorten in Nederland vinden beide europarlementariërs het Europese voorstel om ’s zomers minder aal te vangen wat te simpel. Zij pleiten voor een gedegen onderzoek naar het leven van de paling. Zo is bijvoorbeeld nog altijd onbekend waar de jonge glasaaltjes precies vandaan komen.

De jonge paling, ook glasaal geheten, wordt nu massaal gevangen ter hoogte van Spanje. Daar dienen ze als lekkernij. Ook gaan ze steeds vaker naar viskwekerijen, onder meer in China. „Die export naar China zouden we zo al kunnen verbieden. De consumptie trouwens ook", oppert Maat, die rond juli een rapport presenteert over de palingproblemen. Zijn collega Mulder vraagt zich echter af hoe de politie een eetverbod van glasaal gaat controleren: „Alles wat lekker is, is moeilijk uit te roeien".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer