Kabinet wellicht weer om tafel met bouwers
DEN HAAG - Het kabinet moet mogelijk onder druk van de Tweede Kamer opnieuw met de bouwwereld gaan onderhandelen over een schikking na de bouwfraude. CDA, VVD en PvdA willen niet dat het komt tot jaren durende juridische gevechten voor de rechter.Eerder werden de ministers Dekker van VROM en Peijs van Verkeer het met de aannemers vrijwel eens over een schikking. De bouwers zouden het Rijk en gedupeerde provincies en gemeenten eenmalig 70 miljoen euro betalen en daarmee een rechtszaak voorkomen. Door het betalen van de schadevergoeding zouden de aannemers ook minder hoge boetes van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) krijgen opgelegd.
De voltallige ministerraad vond het bedrag te laag en koos ervoor toch een rechtszaak aan te spannen. Het kabinet stuurde daarover een brief naar de Kamer. Die zou daar deze week over debatteren.
GroenLinks-kamerlid Vos, destijds voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de bouwfraude onderzocht, vond het een „goede zaak” dat het kabinet naar de rechter stapt. Het bedrag van 70 miljoen euro dat met de schikking gemoeid zou zijn, noemde ze „aan de lage kant.”
Op initiatief van CDA-kamerlid Atsma wordt later deze maand een rondetafelgesprek gehouden met de partijen die aan de onderhandelingstafel hebben gezeten. De afgewezen schikking met de brancheorganisatie Bouwend Nederland werd niet alleen getroffen met ministers, maar ook met provincies, gemeenten en waterschappen.
De kamerleden willen weten waardoor de onderhandelingen spaak liepen en zullen daarna mogelijk het kabinet opdracht geven de onderhandelingen te hervatten. Bij de schikking gaat het in totaal om zo’n 1000 zaken en volgens de brief die minister Dekker aan de Tweede Kamer schreef over „totale potentiële claims van ongeveer 150 miljoen euro.” Minister Dekker wijst heronderhandelen niet bij voorbaat af.
Vooral Atsma en zijn VVD-collega Hofstra vinden het van belang dat er snel een punt wordt gezet achter de bouwfraude en dat het niet komt tot jaren durende juridische gevechten. Voor PvdA’er Depla is „schikken niet het doel”, maar ook hij vindt het van belang dat de bouwers snel schoon schip maken. Het bedrag van de schikking lijkt voor Depla zwaarder te wegen dan voor zijn collega’s van de regeringspartijen.
Tot dusver kreeg minister Brinkhorst van Economische Zaken steun van de Tweede Kamer bij het afwikkelen van de nasleep van de bouwfraude. De NMa stelde de bouwondernemingen lagere boetes in het vooruitzicht als ze met de overheid tot overeenstemming zouden komen over het vergoeden van de schade.
Bouwend Nederland zou het op prijs stellen wanneer het alsnog tot een schikking zou komen. „De weg die het kabinet is ingeslagen is een doodlopende. Die betekent jarenlange juridische procedures”, reageerde een woordvoerder. De werkgeversorganisatie was indertijd met gemeenten, Rijk en waterschappen op de rand van een akkoord. „Peijs en Dekker zaten bij de laatste vergadering toen besloten werd de overeenkomst voor te leggen aan de landsadvocaat.”
De bouwbedrijven reageerden verdeeld op de actie van het kabinet. Heijmans zei bereid te zijn tot een hogere schikking, Ballast Nedam peinsde daar niet over.