Kerk & religie

Cameraploegen bij de Sint Pieter

Op een steenworp afstand van de Sint Pieter in Rome heeft een waar Amerikaans mediacircus zijn tenten opgeslagen. Op de eerste persconferentie waren ruim 35 tv-ploegen aanwezig om het kardinalenoverleg over seksueel misbruik in de Roomse kerk te volgen.

Van onze correspondent
25 April 2002 10:57Gewijzigd op 13 November 2020 23:32

Normaal worden de persconferenties in Rome gevolgd door een kleine, vaste groep van Vaticaanwatchers. Woensdagavond puilde de zaal echter uit van uit de Verenigde Staten ingevlogen journalisten. De reporter R. D. Sahl verslaat met zachte stem via zijn mobiele telefoon rechtstreeks de persconferentie. Hij is vaste presentator van een tv-station uit de staat New England. „We hoefden ons niet af te vragen of we naar Rome moesten om verslag te doen van het overleg tussen de Amerikaanse kardinalen en de curie. Je moet hier gewoon zijn. Deze zaak raakt al onze basiswaarden: vertrouwen, geloof en bescherming van kinderen.”

Hij ontkent dat hij hier is omdat de media belust is op onderwerpen waarbij seks een hoofdrol speelt. „Nee, het gaat hier om een misdrijf, om de gebeurtenis dat strafbare feiten zijn gepleegd die door de verantwoordelijken zijn toegedekt. Ik denk niet dat we dit overdreven benaderen.”

Op Piazza Pio XII, een plein dat tegen het Sint Pietersplein is aangeplakt, zijn platforms van twee verdiepingen neergezet die als ’standups’ fungeren, plekken waar tientallen reporters tegelijkertijd live hun tv-verslag maken. De reporters staan met hun rug naar de Sint Pieter, zodat de Amerikaanse kijker de basiliek op de achtergrond ziet. De minder draagkrachtige omroepen delen een satellietwagen voor rechtstreekse transmissie van de beelden. Op de ’benedenetage’ staat Rosiland Jordan mij te woord. Ze is het gezicht van Tribune Broadcasting, een netwerk dat via 23 lokale tv-stations geheel Amerika van nieuws voorziet. „Sinds januari is deze zaak bij ons het belangrijkste binnenlandse onderwerp. In de VS worden priesters beschouwd als heel dichtbij God staand.” Jordan neemt een microfoon ter hand. „Elk halfuur heb ik een nieuwsbulletin”, zegt ze. Samen met haar collega is ze bijna 24 uur achtereen op tv. Haar collega had vanochtend om zeven uur de laatste uitzending.

Op een ander platform staat Devin Scillian van WDTV, dat het noordoosten van de VS en Canada beslaat. „Voor de niet-christelijke wereld geldt het Vaticaan als de hoofdstad van het christendom. Voor mij als methodist is het van groot belang wat hier gebeurt, want het heeft -of je het nou leuk vindt of niet- ook betrekking op protestanten.”

NBC is met twaalf man bij de Sint Pieter neergestreken. Ze hebben een eigen productiewagen met satellietschotel op het dak. „Zo kunnen we een beetje oefenen voor als het conclaaf gaat plaatsvinden,” zegt een NBC-producer. Een wat oudere Italiaan komt langs. Hij zeult een groot kartonnen bord mee waarop staat dat de „liberal” pers uit de VS de rooms-katholieken te schande maakt. „Shame on you.”

Door de druk van de Amerikaanse pers is de bedoeling van de Romeinse curie om het tot een onderonsje te beperken, mislukt. Dat was gisteren de mening van het dagblad Corriere della Sera. „Het Vaticaan wilde een eenvoudige beraadslaging met de Amerikaanse kardinalen, maar onder druk van de media is het een topoverleg geworden waar resultaten worden geëist.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer