Ledental Geref. Gem. in Ned. stabiliseert
Het ledental van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland is in 2004 vrijwel gelijk gebleven. Uit het Kerkelijk Jaarboek 2004 blijkt dat er twee (doop)leden minder zijn dan het voorgaande jaar.
De lichte groei die in de afgelopen jaren zichtbaar was, lijkt hiermee tot staan gebracht te zijn. In 2003 groeide het kerkverband nog met 152 leden en doopleden.
Ook het aantal gemeenten nam af. Afgelopen jaar werden de gemeenten te Apeldoorn, Hilversum, Rijssen (Wierdensestraat) en Werkendam opgeheven. De Gereformeerde Gemeenten in Nederland tellen nu 48 gemeenten. Het aantal predikanten bleef vier. In 2004 waren er geen studenten die de opleiding tot predikant volgden.
Het kerkverband heeft vijf gemeenten in het buitenland (Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika). Deze gemeenten groeiden met 62 (doop)leden. In de buitenlandse gemeenten dient één predikant, ds. T. R. Treur in Chilliwack (Canada).
In het kerkelijk jaaroverzicht wijst ds. F. Mallan erop dat „we leven in een wereld vol rumoer en gevaren.” De emeritus predikant uit Alblasserdam roept op om wakende te zijn. „Het zal er voor ons allen persoonlijk op aankomen om nog te mogen behoren tot het overblijfsel naar de verkiezing der genade.”
Volgens ds. Mallan mag er bij „alle afwijking die er is van de zuivere belijdenis der Waarheid” ook nog blijdschap zijn: „als we mogen zien dat al onze jonge mensen nog niet met de geest des tijds worden meegevoerd. De Heere heeft ons nog veel gegeven in ons kerkelijk leven.” Dat brengt echter ook een zwaardere verantwoordelijkheid met zich mee, aldus de emeritus predikant.
De 58e aflevering van het kerkelijk jaarboek van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland bevat ook een artikel van ds. A. van Voorden over huisbezoek. Daarin wijst hij erop dat we ook als kerkenraadsleden een „open oog” moeten hebben over hoe er in de gezinnen wordt omgegaan met de moderne media. „We hebben de televisie geweerd, maar komt deze niet via een achterdeur onze gezinnen binnen via dvd, video en internet?”
Volgens de predikant van de gemeente te De Beek-Uddel beseffen veel kerkleden niet half hoe deze ontwikkelingen om zich heengrijpen.
„Het is helemaal niet overbodig om bij elk huisbezoek te informeren of men internet heeft, of men kennisgenomen heeft van het kerkelijk besluit een open internetaansluiting voor privé-bezit censurabel te stellen”, aldus ds. Van Voorden.