Minister Bruins en staatssecretaris Paul (Onderwijs) schrappen de subsidies voor godsdienstig en levensbeschouwelijk onderwijs op openbare scholen. Als ChristenUnie-Kamerlid was Bruins warm voorstander van deze tegemoetkoming. In 2018 regelde hij nog extra geld voor het centrum dat dit onderwijs regelt.
Minister Bruins en staatssecretaris Paul (beiden van Onderwijs) gaan deze kabinetsperiode ruim 360 miljoen euro bezuinigen op subsidieregelingen voor onderwijs en wetenschap. Donderdag deelden ze aan de Tweede Kamer mee op welke regelingen ze gaan bezuinigen. Zo krijgt de Nederlandse Publieke Omroep te maken met een extra korting van 6,6 miljoen euro. Regionale en lokale omroepen moeten 1,9 miljoen inleveren. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) moet 22 miljoen euro zelf gaan ophoesten. Een subsidieregeling voor gender- en lhbti-gelijkheid vangt 115.000 euro minder.
Bruins (NSC) en Paul (VVD) besloten het volledige budget voor het godsdienstig en levensbeschouwelijk onderwijs op openbare scholen te schrappen. Daar gaat nu jaarlijks 19 miljoen euro naartoe. In 2025 is dit bedrag nog beschikbaar, het jaar daarop daalt de subsidie tot 500.000 euro en daarna stopt het.
Ouders op openbare scholen hebben wettelijk het recht om voor hun kinderen godsdienstig of levensbeschouwelijk onderwijs te vragen. Er zijn in totaal zeven stromingen beschikbaar: protestants, rooms-katholiek, joods, humanistisch, islamitisch, hindoeïstisch en boeddhistisch. Het Centrum voor Vormingsonderwijs in Utrecht zorgt voor bevoegde vakleerkrachten die deze lessen kunnen geven. Elke school mag 40 uur per schooljaar aanvragen. Op dit moment maken 50.000 kinderen gebruik van deze lessen.
Volgens Bruins en Paul is niet gebleken dat deze subsidieregeling effectief is en daarom wordt die in zijn geheel gestopt. De bewindslieden wijzen erop dat scholen een wettelijke burgerschapsopdracht hebben. Op grond daarvan moeten ze leerlingen kennis laten opdoen over de verschillende godsdiensten.
De financiering van het levensbeschouwelijk en godsdienstig onderwijs op openbare scholen is geborgd in een wet. Die kwam er in 2017 op initiatief van PvdA, ChristenUnie en CDA. Een van de redenen om de financiering wettelijk vast te leggen, was dat er niet zo snel op bezuinigd kon worden. In 2018 regelde Bruins, die toen nog voor de ChristenUnie in de Tweede Kamer zat, samen met CDA-Kamerlid Rog 250.000 euro extra voor het vormingscentrum dat het onderwijs aanbiedt.
Het Centrum voor Vormingsonderwijs vindt het voornemen om de subsidie voor het vormingsonderwijs te schrappen „ondoordacht en onbegrijpelijk”.
Volgens het centrum kan het burgerschapsonderwijs nooit een alternatief kan zijn voor het godsdienstig en levensbeschouwelijk onderwijs. „Het stellen van levensvragen, het zoeken naar een persoonlijk antwoord daarop en het helpen ontwikkelen van eigen levensbeschouwelijke identiteit is geen opdracht vanuit burgerschap. Dat kan en mag niet verwacht worden van de groepsleerkracht in het openbaar onderwijs.”
Het centrum stelt dat door het schrappen van de subsidie het openbaar onderwijs op achterstand komt te staan ten opzichte van het bijzonder onderwijs. De organisatie roept de Tweede Kamer op om de voorgestelde bezuiniging te heroverwegen.