Topgeheime Amerikaanse documenten over Israëlische militaire activiteiten zwierven eind vorige week plotseling op internet rond. Vermoedelijk geen boze opzet van hogerhand, maar wel een blunder van formaat.
Het pro-Iraanse Telegramkanaal Middle East Spectator publiceerde twee bestanden die van het Pentagon afkomstig bleken te zijn. Het gaat om Amerikaanse observaties van voorbereidingen die de Israëlische strijdkrachten zouden treffen voor een aanval op Iran. Die hangt nog steeds in de lucht na de massale beschieting met ballistische raketten die Teheran op 1 oktober op de Joodse staat uitvoerde.
Het ene document laat zien dat de Israëlische luchtmacht een grootschalige inzet oefent met tankers, gevechtsvliegtuigen en ballistische raketten. Het andere document toont verplaatsing van speciale munitie en drones, eveneens klaarblijkelijk bedoeld om voor een aanval op Iran te worden gebruikt.
De Amerikaanse regering heeft excuses voor het incident aangeboden en neemt de zaak naar eigen zeggen zeer hoog op. Zowel het Pentagon als de inlichtingendiensten hebben een diepgaand onderzoek naar het lek ingesteld. Ook het Huis van Afgevaardigden heeft om opheldering over de kwestie gevraagd.
De vraag is natuurlijk hoe dergelijke streng geclassificeerde documenten openbaar konden komen. Het Israëlische dagblad Ha’aretz suggereert dat het lekken van de geheime informatie een aanwijzing is dat de Verenigde Staten ongelukkig zijn met de geplande Israëlische vergeldingsaanval op Iran. De Amerikaanse president Joe Biden had al eerder aan Jeruzalem kenbaar gemaakt dat Washington niet wil dat Israël Iraanse nucleaire faciliteiten of olie-installaties aanvalt.
Dat de opdracht tot lekken rechtstreeks van het Witte Huis afkomstig is, valt nauwelijks te geloven, aldus Ha’aretz. Maar mogelijk heeft iemand in de lagere echelons uit onvrede de informatie naar buiten gebracht.
Dat lijkt een logische verklaring. En het is ook maar te hopen dat de Amerikaanse regering niet met opzet deze documenten openbaar heeft gemaakt om Israëlische militaire plannen te dwarsbomen of op zijn minst te vertragen.
Hoe dan ook is het lekken van deze topgeheime documenten een blunder van formaat van de Amerikaanse inlichtingendiensten en het Pentagon. Juist in een periode waarin de spanningen in het Midden-Oosten zo hoog zijn opgelopen, is het uiterst pijnlijk als zeer gevoelige tactische informatie over aanvalsplannen van een bondgenoot aan de grote klok wordt gehangen. En dus moeten vooral de Amerikanen zich achter de oren krabben.
Tegelijkertijd bieden de gelekte documenten ook weer geen schokkende nieuwe inzichten in de Israëlische plannen. Want dat Israël de aanval van Teheran zou vergelden, stond al sinds de beschieting van 1 oktober vast. De grote vraag is alleen nog wanneer en met welke middelen. En vooral: welke doelwitten het leger op het oog heeft.
Aan die vastbeslotenheid zal het lek van vorige week niets veranderen. Recente Israëlische operaties hebben bovendien getoond dat de Joodse staat veel verschillende ijzers in het vuur heeft, waar zelfs de Amerikanen niet van op de hoogte zijn.