Na ongeluk gesloten kerncentrale heropent voor AI-vraag Microsoft
De eigenaar van de gesloten kerncentrale op Three Mile Island in de Verenigde Staten investeert 1,6 miljard dollar om de centrale weer te openen. Er is een overeenkomst gesloten om alle opgewekte energie te verkopen aan Microsoft, die de energie hard nodig heeft voor datacenters om de groeiende vraag naar kunstmatige intelligentie (AI) te ondersteunen. Het complex bij Harrisburg in de staat Pennsylvania werd in de jaren zeventig wereldnieuws, omdat daar toen een kernongeluk gebeurde.
Constellation Energy, een Amerikaanse uitbater van kernreactoren, verwacht dat Three Mile Island in 2028 weer in gebruik wordt genomen. Een van de twee reactoren is bijna een halve eeuw geleden permanent gesloten en Constellation is van plan om de andere reactor te heropenen. Deze werd in 2019 stilgelegd, omdat het complex al jaren niets meer opleverde.
Microsoft heeft ingestemd om voor twintig jaar energie af te nemen. Het is de eerste keer dat het techconcern een eigen, volledig nucleaire faciliteit voor zijn eigen gebruik heeft veiliggesteld.
De kerncentrale bij Harrisburg stamt uit 1974. Vijf jaar later gebeurde er een ongeluk waarna het kwam tot een gedeeltelijke meltdown. Bijna 150.000 mensen in de omgeving moesten worden geëvacueerd. Er vielen geen doden bij het ongeluk.
De nieuwe investering in de centrale is tekenend voor de toenemende interesse in de nucleaire industrie, nu de energievraag voor AI fors stijgt. De afgelopen tien jaar werden meerdere reactoren stilgelegd vanwege de groeiende concurrentie van goedkoper aardgas en hernieuwbare energie. Maar de stijgende vraag naar elektriciteit, van fabrieken, auto’s en vooral datacenters, heeft de interesse weer aangewakkerd voor kerncentrales, die dag en nacht CO₂-vrije stroom kunnen leveren.
Microsoft is dan ook niet het enige techbedrijf dat naar kernenergie kijkt om zijn AI-ambities te realiseren. Eerder dit jaar deed ook Amazon een investering in een datacentercomplex dat is aangesloten op een kerncentrale.