OpinieWelbeschouwd

Christelijke gemeente slopen in vijf stappen

Het is best lastig om een christelijke gemeente te verwoesten. Gewoonlijk gaat het om een hechte groep mensen met diep gewortelde waarden. Voor wie het wil proberen, hieronder vijf aanwijzingen.

Steef Post
16 September 2024 19:58Gewijzigd op 24 September 2024 11:48
beeld RD
beeld RD
  1. Roddel werkt altijd. Het is de gemakkelijkste manier om de liefde te verdrijven. Het valt ook niet erg op, omdat het vrij gewoon is. Praat negatief over elkaar. Ervaar hoe goed het voelt om bij een roseetje samen over slechte dingen te kletsen. Roddelen is besmettelijker dan Covid en het voelt even onveilig aan. Zelfs in de Bijbel wordt er veel over gesproken:  kwaadspreken, lasteren, achterklap, oorblazen, snateren. Het werkt! Probeer maar.  Disclaimer: roddelen is een hoogrisicoactiviteit. „Een lasteraar zal het Koninkrijk van God niet beërven” (1 Korinthe 6:10).

  1. Vechten helpt ook. Neem een middelmatig maar actueel punt. Je voelt wel aan wanneer iets in de lucht hangt. Soms ontstaat spanning over ritmisch zingen, een andere keer over een Bijbelvertaling, dan weer over een aspect dat in de prediking gemist wordt. Plaatselijk kan het gaan over wel of geen nieuw kerkgebouw. Verzamel mensen om je heen. Dat is anno 2024 niet moeilijk. Als je een beetje handig bent met sociale media, fix je dat. Meer mensen is meer macht. Net zolang doorgaan tot iedereen in de gemeente een keuze heeft gemaakt: voor of tegen. Realiseer je overigens dat je op deze manier nooit op de Heere Jezus gaat lijken. Hij is zachtmoedig en nederig van hart.

  2. Ga uit van top. Je hebt recht op een tien. Alles wat minder is, vraagt om aandacht. Dit is een krachtige uitgangspositie. Vergelijk je predikant met de beste prediker die je op internet kunt vinden. Ga ervan uit dat elke preek voor kinderen te begrijpen moet zijn. Claim bij iedere ambtsdrager de gave van bewogenheid, wijsheid, leiderschap en bescheidenheid. Bij ziekte heb je recht op bezoek van de predikant zelf; als hij dat aan een ouderling overlaat, is dat toch een minpuntje. En minpuntjes, daar draait het om. Je bent tekort gedaan. Over minpunten kun je gemakkelijk praten en urenlang klagen. Overigens, om te genieten van klagen moet je zelf bij een onderwerp vandaan blijven: klaag niet over jezelf en je zonde (dan verdampt namelijk het 1’tje van de tien).

  3. Wees eigenaar. Dit is een punt voor kerkenraadsleden. Doe net of de gemeente jouw gemeente is. Zorg dat je er grip op hebt. Begin met nee zeggen, ja kan altijd nog. Geef niet te veel uit handen. Je kunt het maar beter zelf doen, want je weet nooit hoe het gaat. Vul de kerkenraad aan met mensen die er precies zo inzitten als jij. Jij bent verantwoordelijk voor het resultaat! Je wilt een gemeente waarmee je goed naar buiten kunt treden. Leef bij de dag, denk niet aan het moment dat je je als dienstknecht moet verantwoorden bij de echte Eigenaar.

  4. Erger je aan de kerkenraad. Maak ruim baan voor gevoelens van irritatie. Dat is de beste manier om het stemmetje dat zegt dat je de broeders lief moet hebben, je aan hen moet onderwerpen en voor hen moet bidden, het zwijgen op te leggen. Deel je irritatie in de gemeente (zie verder bij 1).

PS Over irritatie gesproken, als een van de punten in deze column je irriteert, weet je zeker dat het daar over jou gaat.

De auteur is mediator, coach en ondernemer.

Meer over
Welbeschouwd

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer