Buitenland

Communisten zegevieren in Moldavië

De zondag gehouden parlementsverkiezingen in Moldavië hebben zoals verwacht een overwinning opgeleverd voor de pro-westerse Communistische Partij van president Vladimir Voronin. De partij krijgt echter waarschijnlijk niet genoeg zetels om Voronin in het zadel te houden.

Buitenlandredactie
7 March 2005 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:18

Toen bijna 60 procent van de stemmen was geteld stonden de communisten op 46,89 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen, in 2001, haalde de partij 50 procent. Het Democratisch Moldavisch Blok stond op 27,83 procent en de Christen- Democratische Volkspartij op 8,36 procent. De twaalf andere partijen die aan de verkiezingen meededen halen de kiesdrempel niet.

De communisten krijgen waarschijnlijk 57 zetels, maar om te kunnen bepalen wie er president wordt hebben ze er 61, ofwel een drievijfde meerderheid, nodig. Het parlement heeft 45 dagen de tijd om een president te kiezen. Slaagt het daar niet in, dan moeten er opnieuw verkiezingen worden gehouden.

De verkiezingen zijn nauwlettend gevolgd door Rusland, dat vreest dat zijn invloed in Oost-Europa nog verder zal afkalven. Moskou steunt het Democratisch Moldavisch Blok, dat zich, in tegenstelling tot de communisten, nog niet heeft uitgesproken voor toetreding tot de Europese Unie. Tweederde van de Moldaviërs is van Roemeense afkomst. Moldavië maakte tot 1940, toen het werd ingelijfd door de Sovjet-Unie, deel uit van Roemenië. In 1991 riep het land, dat op dit moment 4,5 miljoen inwoners heeft, de onafhankelijkheid uit.

De Communistische Partij is, net als volgens de peilingen zo’n tweederde van de burgers, voorstander van integratie in Europa. „Paradoxaal genoeg hebben we in Moldavië een communistische partij die Europese integratie voorstaat, maar antidemocratisch en tegen hervormingen is”, aldus Iurie Rosca, de leider van de centrumrechtse Christen-Democratische Volkspartij.

De populaire Voronin, een 64-jarige voormalige bakker, heeft zichzelf de laatste jaren omgevormd van fervent pro-Russisch tot pro-Europees. In 2003 kreeg hij ruzie met de Russische president Vladimir Poetin, vanwege diens voorstel om de Moldavische regio Trans-Dnjestrië autonomie te verlenen.

In Trans-Dnjestrië bevinden zich bijna 2000 Russische soldaten. Zij moeten de vrede in het gebied bewaren en de wapen- en munitievoorraden bewaken die zijn achtergelaten door het Rode Leger. De spanningen zijn de laatste tijd hoog opgelopen. De kiezers in Trans-Dnjestrië moesten zondag naar speciale stemlokalen aan de rand van het Russischtalige gebied omdat de lokale autoriteiten niet aan de verkiezingen meewerkten.

PvdA-europarlementariër en buitenlandexpert Wiersma ziet in de uitslag een bevestiging van de pro-Europese koers. Wanneer de OVSE de verkiezingen als democratisch bestempelt, vindt hij dat de Europese Unie meer moet doen voor Moldavië. Nu heeft de EU er alleen een gezant en een ambassade.

De 4 miljoen inwoners in het armste land van Europa hebben vooral baat bij meer landbouwhulp, verwacht Wiersma. „Europa heeft Oekraïne veel hulp beloofd. Dan moet het er ook komen voor Moldavië, dat ingeklemd ligt tussen Roemenië en Oekraïne.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer