OpinieCommentaar

Scholz moet bij migratiebeleid CDU niets verwijten

In de Bondsdag in Berlijn kruiste de regering woensdag de degens met de christendemocraten (CDU), de grootste oppositiepartij. Onderwerp van gesprek, of beter gezegd van het verhitte debat: het migratiebeleid.

Hoofdredactie
13 September 2024 07:59Gewijzigd op 23 September 2024 14:05
De Duitse bondskanselier Scholz tijdens het debat in de Bondsdag over migratie. beeld EPA, Clemens Bilan 
De Duitse bondskanselier Scholz tijdens het debat in de Bondsdag over migratie. beeld EPA, Clemens Bilan 

Twee dagen daarvoor, op maandag, kondigde minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser verrassend aan dat Duitsland grenscontroles gaat invoeren om de illegale migratie drastisch terug te dringen. Berlijn wil vooral vluchtelingen die eerder in een ander EU-land asiel aanvroegen, versneld terugsturen, conform de Dublinakkoorden. De regeringspartijen SPD, FDP en de Groenen nodigden de christendemocraten uit deel te nemen aan een migratieoverleg gepland voor de dag daarop. De christendemocraten aanvaardden de uitnodiging en schoven dinsdag aan tafel.

Toen bleek dat er van een verscherping van het Duitse immigratiebeleid amper sprake was, stapten de christendemocraten op en spraken over een „stuurloze regering”.

Daarmee was het laatste woord nog niet gezegd. Woensdag volgde in de Bondsdag een ongewoon fel debat over het Duitse migratiebeleid. Bondskanselier Olaf Scholz verweet CDU-leider Friedrich Merz dat hij niet geïnteresseerd is in een oplossing van de problemen.

De christendemocraten op hun beurt noemden de regering-Scholz een „coalitie van achteruitgang”. De regering doet te weinig tegen illegale migratie en versterkt daarmee de extremistische krachten. Hiermee bedoelden ze de extreemrechtse AfD. De woorden grepen Scholz zozeer aan dat hij emotioneel werd.

Was hier sprake van politiek theater? Scholz is altijd de rust zelve en dat hij nu zijn emoties liet zien, leek niet gespeeld. Hij en zijn regering staan onder grote druk. De onvrede onder de bevolking over de centrumlinkse regering is groot.

De coalitie staat sterk onder druk om krachtig op te treden tegen illegale migratie na islamitische aanslagen in Mannheim en Solingen. Begin deze maand kregen de SPD, FDP en Groenen flinke klappen bij de deelstaatverkiezingen in Thüringen en Saksen. Over ruim een week gaat Brandenburg naar de stembus en kan minister-president Dietmar Woidke van de SPD worden onttroond.

Toen Merz dinsdag het overleg bijwoonde, stelde hij voor álle asielzoekers die uit andere EU-landen kwamen aan de grens terug te sturen. Daar wilde de regering-Scholz niet aan.

Nu komt Scholz met verwijten in de richting van de christendemocraten omdat die een onaanvaardbaar eisenpakket op tafel legden. Deze kritiek is volkomen misplaatst, want in principe heeft hij de CDU niet nodig. Scholz’ coalitie beschikt immers over een meerderheid in de Bondsdag.

In de Duitse pers wordt terecht opgemerkt dat de regering alleen cosmetische veranderingen in het migratiebeleid wil aanbrengen om bij de verkiezingen in Brandenburg niet af te gaan. Meer is ook niet haalbaar, want in zijn coalitie liggen de Groenen en een deel van zijn eigen SPD dwars om een steviger migratiebeleid te voeren. Scholz doet er dus goed aan niet naar de CDU te wijzen, maar in zijn eigen kabinet orde op zaken te stellen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer