Binnenland

Onderzoek: waterstof opslaan in zoutholtes mogelijk maar lastig

Het is technisch mogelijk om waterstof op te slaan in zogeheten zoutcavernes in Nederland. Dat concluderen onderzoekers van het Kennisprogramma Effecten Mijnbouw. Ze plaatsen er wel een flinke kanttekening bij: om risico’s zo klein mogelijk te houden, moeten „veel preventieve en correctieve maatregelen” worden genomen en is per locatie onderzoek nodig.

ANP
12 September 2024 18:31

Waterstof wordt gezien als veelbelovend alternatief voor fossiele brandstoffen, maar voor de waterstof die in de toekomst moet worden opgewekt, is opslagplek nodig. De zoutcavernes, ondergrondse holtes die ontstaan bij zoutwinning, kunnen een uitkomst zijn. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei, toen nog Economische Zaken en Klimaat, had daarom om het onderzoek gevraagd.

Het onderzoek is in het voorjaar afgerond, maar het Staatstoezicht op de Mijnen (SOdM) deelde pas deze donderdag de conclusies. SOdM noemt het onderzoek „van hoge kwaliteit”, maar ziet ook dat er nog veel vragen zijn. De onderzoekers raden dan ook aan om klein te beginnen en de eerste waterstofopslag continu te monitoren. Gebruik van bestaande zoutholtes „moet worden vermeden” - nieuwe grotten aanleggen heeft de voorkeur.

Bovendien luidt het advies dat „sociale acceptatie” van ondergrondse waterstofopslag een belangrijke rol speelt. „Dit moet aandacht van de overheid krijgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer