Buitenland

„Heavy metal veroorzaakt klaplong"

Harde muziek als heavy metal kan leiden tot grote schade aan het longstelsel met zelfs een levensbedreigende klaplong tot gevolg. Dat meldde zaterdag het Vlaamse dagblad Gazet van Antwerpen op basis van onderzoek van de Brusselse hoogleraar Noppen.

ANP
5 March 2005 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:18

Een op de vijf patiënten die een klaplong krijgt, is vooraf blootgesteld aan te hoge geluidsniveaus op pop– of rockconcerten. Dat blijkt uit onderzoek onder patiënten tussen en de 15 en 25 jaar met een klaplong.

Ook het te luid spelen van muziek in een auto of thuis kan leiden tot een klaplong, aldus het onderzoek van Noppen. Hevige bassen en zware muziekfrequenties veroorzaken vaak trillingen in de longen, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan en de long kan inklappen. Vervolgens komt lucht terecht in de borstholte. Dat leidt dan weer tot hevige kortademigheid. Een klaplong herstelt over het algemeen vanzelf, maar kan soms dodelijk zijn.

De Nederlandse longarts H.M. Jansen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) kent uit zijn praktijk geen gevallen waarbij iemand door harde muziek een klaplong heeft opgelopen. Ook uit de literatuur is hem hier verder niks over bekend. In theorie is het volgens hem wel zo dat hele harde muziek in een kleine ruimte tot een luchtdrukverplaatsing leidt. In extreme omstandigheden heeft elke luchtdrukverplaatsing effect op de longen, aldus Jansen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer