Oekraïense gezinnen dreigen op straat te belanden in Nederland
Het Rode Kruis krijgt steeds meer hulpvragen van Oekraïense vluchtelingen omdat ze geen onderdak meer hebben. De organisatie luidt de noodklok.
Het Rode Kruis ontvangt sinds april signalen dat vluchtelingen uit Oekraïne niet meer weten waar ze naartoe moeten. De afgelopen maand meldden zich 130 mensen om hulp, vier keer zo veel als in de maanden ervoor. „We maken ons grote zorgen”, zegt Suzanne Segaar, hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis. „Juist deze mensen, die in veel gevallen getraumatiseerd zijn, zouden op een menswaardige manier moeten worden opgevangen.”
Nederland telt zo’n 114.000 Oekraïense vluchtelingen. De verwachting is dat het aantal stijgt naar 130.000. Elke week komen zo’n 350 vluchtelingen uit Oekraïne aan in Nederland, onder wie alleenreizende kinderen, moeders met kinderen, gewonde militairen, zwangere vrouwen, zieken en ouderen. De mensen ontvluchten het aanhoudende oorlogsgeweld in Oekraïne, nadat Rusland het land eind februari 2022 binnenviel.
Nederland kampt met een tekort aan opvanglocaties. Nu de opvang in de Jaarbeurs in Utrecht ook is gesloten, kloppen diverse gezinnen met kinderen aan bij het Rode Kruis. De opvang in de Jaarbeurs ging in februari al dicht omdat deze overvol was. Kwetsbare vluchtelingen konden nog wel terecht, maar ook voor hen is Utrecht nu gesloten.
„Getraumatiseerde Oekraïners moeten menswaardige opvang krijgen” - Suzanne Segaar, hoofd Nationale Hulp Rode Kruis
VluchtelingenWerk Nederland staat deze week bij de Jaarbeurs om Oekraïense vluchtelingen van informatie over alternatieve opvangmogelijkheden te voorzien. Dinsdag meldden zich drie mensen, woensdag vijf. „Oekraïners komen druppelsgewijs binnen, het gaat niet om grote aantallen”, zegt Ana Karadarević van VluchtelingenWerk desgevraagd. De hulporganisatie wijst op opvangmogelijkheden bij eventuele familieleden in Nederland. Doorverwijzen naar gemeenten is lastig, omdat steeds meer opvanglocaties dicht zijn of dichtgaan.
Het Rode Kruis en VluchtelingenWerk roepen Den Haag op haar verantwoordelijkheid te nemen en Oekraïners opvang te bieden. „De overheid moet snel een oplossing vinden”, benadrukt Daniëlle Brouwer van het Rode Kruis desgevraagd. „De situatie is onhoudbaar. Gezinnen met kinderen dreigen op straat, in een park of in hun auto te moeten rondzwerven.”
Veldbed
Het Rode Kruis kan vluchtelingen slechts tijdelijk opvangen. Dinsdag meldden een moeder en haar 13-jarige zoon zich uitgeput bij het Rode Kruis omdat ze geen onderdak hadden. „Wij hebben een veldbed neergezet, zodat ze even op adem kunnen komen.” In het uiterste geval regelt het Rode Kruis voor de meest kwetsbaren een paar hotelovernachtingen.
Nederland zette in het begin van de oorlog in Oekraïne alles op alles om vluchtelingen op te vangen. „Met het aanhoudende conflict hebben mensen nog steeds recht op solidariteit en bescherming”, stelt Suzanne Segaar van het Rode Kruis.