Hongersekte Kenia

Keniaanse taskforce doet voorstellen om nieuwe „hongersekte” te voorkomen

Een Keniaanse ”taskforce” roept op tot politieke maatregelen die de regering meer middelen in handen geven om drama’s zoals bij de hongersekte vorig jaar te voorkomen. Niet alle kerken in het Afrikaanse land steunen de oproep.

Redactie kerk
15 August 2024 16:54Gewijzigd op 16 August 2024 08:07
De zelfverklaarde voorganger Paul Nthenge Mackenzie (2e van l.), met zijn vrouw Rhoda Mumbua Mawe, mei 2023. beeld AFP, Simon Maina
De zelfverklaarde voorganger Paul Nthenge Mackenzie (2e van l.), met zijn vrouw Rhoda Mumbua Mawe, mei 2023. beeld AFP, Simon Maina

Dat schreef het Amerikaanse evangelicale magazine Christianity Today donderdag.

In het afgelegen Shakaholabos, in het oosten van Kenia, vond de politie vorig jaar in massagraven 429 lichamen, waaronder die van vele kinderen. Zij bleken tot een sekte te hebben behoord, waarvan de zelfverklaarde voorganger Paul Nthenge Mackenzie de leider was. Mackenzie, oprichter van de Good News International Church, had zijn volgelingen aangemoedigd naar het Shakaholabos te vertrekken, om zich daar voor te bereiden op het einde van de wereld en „Jezus te ontmoeten”. Hij zou hun de hemel beloofd hebben als zij zichzelf zouden uithongeren. Veel van de gevonden lichamen vertoonden verschijnselen van honger en mishandeling. Het drama kwam bekend te staan als de ”Shakaholobos-massamoord”.

Een door de Keniaanse president William Ruto opgerichte taskforce buigt zich sinds vorig jaar mei over de vraag wat er dient te gebeuren om een „nieuw Shakahola” te voorkomen, aldus Christianity Today. Daarbij probeert de commissie het evenwicht te bewaren tussen aan de ene kant godsdienstvrijheid en aan de andere kant het voorkomen van misbruik daarvan.

Als belangrijke aanbeveling noemt de commissie nu dat alle kerken in Kenia zich laten registreren onder de vlag van bestaande denominaties of andere koepelorganisaties. Daartoe behoren bijvoorbeeld de Nationale Raad van Kerken van Kenia, de Evangelische Alliantie van Kenia, de Keniaanse Conferentie van Katholieke Bisschoppen en het Keniaanse Nationaal Congres van Pinksterkerken. Onder de huidige wetgeving moeten kerken zich weliswaar laten registreren in het verenigingsregister, maar hoeven zij niet bij een groter verband aangesloten te zijn. Dat is echter wel belangrijk, aldus Kepha Nyandega, algemeen secretaris van de Evangelische Alliantie van Kenia. „Het is een mechanisme tot zelfregulering. Het is een beter reguleringsmodel. Ergens op aanspreekbaar zijn is Bijbels; zelfs Jezus moest verantwoording afleggen aan God”. Daarnaast zou er een Commissie Religieuze Zaken moeten komen, en een en ander bij wet geregeld dienen te worden.

Nyandega zei erbij dat niet alle kerken zich kunnen vinden in de voorstellen, zij vrezen onder meer te veel controle.

De leider van de Keniaanse sekte, Paul Mackenzie, stond begin deze week in de kuststad Mombasa voor de rechter, samen met 94 andere verdachten. „Nooit eerder was er sprake van een slachtpartij als deze in Kenia”, verklaarde openbaar aanklager Alexander Jami Yamina tegenover persbureau AFP. Dezer dagen worden 400 getuigen gehoord. Mackenzie zelf stelt dat hij niet schuldig is aan doodslag.

Een Keniaanse politieagent volgt een voormalig sektelid in de zoektocht naar lichamen, april vorig jaar. beeld AFP, Yasuyoshi Chiba
Meer over
Kenia

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer