OpinieCommentaar
Rusland bewijst opnieuw totaal gebrek aan respect voor mensenlevens

De Russische aanval maandag op een kinderziekenhuis in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is het zoveelste bewijs dat Moskou totaal geen respect voor mensenlevens heeft. Zelfs niet voor doodzieke kankerpatiëntjes.

Hoofdredactie
Medisch personeel evacueert een patiëntje uit het kinderziekenhuis in Kyiv na een Russische aanval op het complex. beeld EPA, Vladyslav Musiienko
Medisch personeel evacueert een patiëntje uit het kinderziekenhuis in Kyiv na een Russische aanval op het complex. beeld EPA, Vladyslav Musiienko

Foto’s van kinderen met kale hoofden die aan een infuus uit het Ochmatdytziekenhuis in Kyiv worden geëvacueerd, zijn inmiddels de hele wereld overgegaan. Evenals de beelden van bebloede reddingswerkers die onder het puin van het complex uit alle macht naar overlevenden zoeken.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam dinsdag bijeen om zich te buigen over deze nieuwe daad van Russische agressie. Wereldwijd klonken veroordelende woorden aan het adres van Moskou. Ook van de kersverse Nederlandse premier Dick Schoof, die de aanval als een bewijs van de nietsontziende wreedheid van het regime van Poetin betitelde.

En nu? Ongetwijfeld zullen westerse landen nieuwe militaire steun aan Kyiv toezeggen. Dat onderwerp staat ook hoog op de agenda van de NAVO-top die deze week in Washington plaatsheeft. De Amerikaanse president Joe Biden bezwoer maandagavond al met zoveel woorden dat de VS de luchtverdediging van Oekraïne verder zullen versterken.

En nu? Alle militaire steun die het Westen de afgelopen twee jaar richting Oekraïne heeft gestuurd, kon het drama van maandag niet voorkomen. En ook een verdere uitbreiding van het Oekraïense arsenaal aan luchtverdedigingsraketten vormt geen garantie dat de bevolking niet opnieuw het slachtoffer van de voortdurende Russische agressie zal worden.

Sommige geavanceerde raketten zijn immers nauwelijks te onderscheppen. En de omvang van een aanval als die van maandag zorgt ervoor dat er regelmatig projectielen door de mazen van de luchtverdediging glippen. Met alle verwoestende gevolgen van dien.

Maar wat nog belangrijker is: Moskou heeft een weloverwogen strategie om burgerdoelen te treffen. Al sinds het begin van de oorlog schieten de Russen doelbewust projectielen op stedelijke gebieden af, met de intentie om zoveel mogelijk slachtoffers te maken en het moreel van de Oekraïners te breken.

Tegen die kwade intenties is nauwelijks kruid gewassen. Het pakket internationale sancties tegen Rusland is zo langzamerhand uitgeput. Bovendien omzeilt Moskou strafmaatregelen met allerlei slinkse constructies die onder andere export van olie en gas alsnog mogelijk maken.

Het wordt hoog tijd dat de landen die nog naar het Russische kamp overhellen of zich neutraal opstellen –zoals China en India– Moskou eveneens de wacht aanzeggen. Zolang Poetin zich nog enigermate gesteund weet –en belangrijker nog: geld voor zijn oorlogsindustrie kan binnenharken– zal deze zinloze oorlog zich tot in lengte van jaren voortslepen.

En wat Europa betreft: de Europese leiders doen er goed aan om EU-voorzitter Hongarije opnieuw ernstig tot de orde te roepen. Want de zelfverklaarde vredesmissie van premier Viktor Orbán in Moskou druist niet alleen tegen het gezamenlijk beleid in, maar is na de aanval van maandag al helemaal een aanfluiting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Commentaar

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer