Boekrecensie
”Had Adam een navel?” en andere vragen die christenen kunnen hebben

Had Adam een navel? Ontbrak er een rib bij Adam? Welke huidskleur hadden Adam en Eva? Hoe hield Noach de ark schoon? Is de geschiedenis van Mozes in het biezen mandje plagiaat van de Bijbelschrijver?

Hoe hield Noach de ark schoon? Deze en meer vragen krijgen een antwoord in het nieuwe boekje van Weet Magazine. beeld iStock
Hoe hield Noach de ark schoon? Deze en meer vragen krijgen een antwoord in het nieuwe boekje van Weet Magazine. beeld iStock

Het boekje ”Had Adam een navel?”, samengesteld door de redactie van Weet Magazine, werpt allerlei aangelegen vragen op. Ze kunnen over van alles en nog wat gaan. Vaak zijn ze van het soort dat een slimme lagereschoolleerling aan zijn meester zou kunnen stellen. Waar de meester misschien wel met zijn mond vol tanden staat, laat het boekje het niet afweten: het beantwoordt ze allemaal.

Als je iemand bij zijn lurven wilt grijpen, waar pak je hem dan aan vast? Dat is onbekend. „Niemand weet waar deze mysterieuze lichaamsdelen groeien.” Hoogstwaarschijnlijk komen ze van het Noorse woord ”lurva”, dat ”vod” betekent; dat is hetzelfde als ”klad”, het oude Nederlandse woord voor ”vod”. Iemand bij zijn lurven grijpen, is dan hetzelfde als iemand bij de kladden pakken.

Nog zo’n vraag: waarom werken we nog steeds met het QWERTY-toetsenbord? Dat heeft alles te maken met de komst van de eerste typemachine in 1867. Bij het aanslaan van de toetsen schoot er een metalen stangetje met daaraan een letter omhoog. Om te voorkomen dat de stangetjes met elkaar in de knoop zouden raken, plaatsten fabrikanten veelgebruikte toetsen ver uit elkaar. Inmiddels is iedereen er zo aan gewend geraakt, dat het toetsenbord nooit meer is veranderd.

Had Adam een navel? 

En wat betekent bijvoorbeeld frygisch, lydisch of dorisch boven de melodie van een psalm in het psalmboek? Waar komt de hondenbelasting vandaan? Leven er nog dino’s? Het laagdrempelige boekje bevat vragen over allerlei onderwerpen, uit de Bijbel, het dagelijks leven, de wetenschap. Sommige zullen de lezer bekend voorkomen, omdat ze eerder zijn verschenen in Weet Magazine of in de Weet scheurkalender.

Benieuwd naar de andere vragen en antwoorden? Dan zal het nieuwsgierige aagje vast tot de verbeelding spreken. Wie was zij? Zij kwam voor in het ”Kluchtigh Avontuurtje van ’t Nieuwsgierigh Aeghje van Enckhuysen” (1662). Aagje ging zelfstandig op reis naar Antwerpen en raakte er al haar geld kwijt doordat ze geregeld haar mond voorbijpraatte.

Zo beantwoordt het boekje Bijbels en wetenschappelijk verantwoord ”75 vragen voor nieuwsgierige christenen”. Al zullen aanhangers van de evolutietheorie bij sommige antwoorden hun wenkbrauwen hoog optrekken. Wie alle vragen uit het boekje beantwoord wil hebben, kan het zelf aanschaffen.

Had Adam een navel? 75 vragen voor nieuwsgierige christenen, redactie Weet Magazine; uitg. Weet Magazine; 160 blz.; € 15,95

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer