Libanese regering treedt af
De Libanese premier Omar Karami heeft maandag het ontslag van zijn kabinet ingediend. Zijn besluit werd met groot gejuich ontvangen door een menigte van meer dan 25.000 demonstranten die zich in het centrum van de hoofdstad Beiroet had verzameld.
Karami zei dat zijn regering „geen hindernis wil zijn voor degenen die het beste met dit land voorhebben.”
De oppositie riep op de straatprotesten door te zetten tot de laatste Syrische soldaat uit Libanon is vertrokken. Ook wil zij nog altijd antwoord op de vraag wie verantwoordelijk is voor de dood van Hariri.
Velen in Libanon schrijven de aanslag op Hariri toe aan de regering en haar Syrische beschermers. De populaire Hariri wilde de Syrische aanwezigheid in Libanon verminderen en overwoog het bij de algemene verkiezingen in april of mei op te nemen tegen Karami. Het Syrische leger, dat Libanon bezette om aan de burgeroorlog een einde te maken, heeft nog 15.000 militairen in Libanon. President Emile Lahoud liet weten dat hij het ontslag van Karami en diens kabinet aanvaardt. Volgens een bekendmaking van het presidentiële paleis heeft hij de premier verzocht lopende zaken af te handelen. Het aftreden van de regering roept de angst op voor een machtsvacuüm en mogelijk geweld. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Aboul Gheit, zei tegen CNN dat alle partijen moeten samenwerken om te verhinderen dat de situatie in Libanon explodeert.
Syrië heeft nog niet officieel op de gebeurtenissen in Libanon gereageerd. President Assad zei in een interview dat maandag in de Italiaanse krant La Repubblica verscheen dat Syrië zijn troepen alleen terug kan trekken als er vrede is met Israël. Volgens de Libanese druzenleider Walid Jumblatt kan Libanon daar niet op wachten.
De Verenigde Staten zeiden dat het aftreden van Karami de weg opent naar nieuwe verkiezingen zonder buitenlandse bemoeienis. Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan riep opnieuw op tot het vertrek van het Syrische leger en de geheime dienst. „Dat zal helpen om de verkiezingen vrij en eerlijk te laten verlopen”, zei hij.
Duizenden mensen bleven gisteravond voor de tweede opeenvolgende nacht op het Martelarenplein in Beiroet. Velen droegen rood-witte sjaals, het symbool van wat de ”onafhankelijkheids-intifada” wordt genoemd.
De ordetroepen hebben de demonstranten tot nog toe ongemoeid gelaten. Protestleiders maanden de betogers de veiligheidstroepen, waarvan een deel met de protesten zou sympathiseren, niet te provoceren. Minister van Binnenlandse Zaken Suleiman Franjieh had de veiligheidsdiensten zondag nog opdracht gegeven „alle noodzakelijke maatregelen” te treffen om de orde te handhaven en demonstraties en samenscholingen te verhinderen.
Het bedrijfsleven liet maandag van zich horen met een eendaagse staking ter nagedachtenis aan Hariri, een succesvol zakenman, onder wiens leiding Libanon zich hersteld heeft van de burgeroorlog van de jaren ’70 en ’80. Advocaten in toga en artsen in witte jassen sloten zich bij de demonstratie op het Martelarenplein aan.
voetnoot (u17(Zie ook pag. 7: ”Assad: Bush heeft Syrië hard nodig”.