OpinieOpinie

Neem papieren Bijbel mee naar kerk en ontdek voordelen

Toen mijn zoon afgelopen jaar naar de universiteit vertrok, gaf ik hem een van mijn kostbaarste aardse bezittingen mee: de Bijbel die ik vanaf de middelbare school tot aan mijn vijftigste had gebruikt.

Chris Polski
13 June 2024 14:31
Een papieren Bijbel in de kerk biedt niet de afleiding waar mobiele apparaten voor kunnen zorgen. beeld iStock
Een papieren Bijbel in de kerk biedt niet de afleiding waar mobiele apparaten voor kunnen zorgen. beeld iStock

Deze Bijbel was in de loop van de jaren zeker twee keer opnieuw ingebonden. De meeste pagina’s waren kreukelig of gerafeld of hadden koffievlekken. Sommige pagina’s waren zelfs deels gescheurd. De Bijbel bevatte bijna drie decennia aan onderstrepingen en notities in verband met preken, Bijbelstudie en stille tijd. De tientallen post-its met korte overdenkingen of preken die ik op de pagina’s plakte, waren wellicht nog het meest interessant. Sommige waren meer dan twintig jaar oud en gingen terug tot de tijd dat ik nog jongerenpastor was.

Er zijn twee redenen waarom ik mijn zoon deze Bijbel gaf. Allereerst wilde ik dat hij een fysieke Bijbel meenam naar de universiteit. Ten tweede wilde ik dat hij een volledig gebruikte Bijbel zelf kon ervaren, compleet met alle bijbehorende visuele aanwijzingen. Dit als een soort getuigenis, over de generaties heen, van het belang van het vasthouden aan het geloof.

Telefoonbijbel

Onlangs hadden de ouderlingen van onze gemeente een interessant gesprek over papieren Bijbels. Zoals in veel andere kerken nemen ook in onze kerk steeds meer mensen genoegen met een Bijbel op hun telefoon. Soms laten ze hun Bijbel zelfs thuis. Dit geldt zeker voor de jongere generaties.

In eerste instantie richtte het gesprek zich op het kopen van meer Bijbels, om die in de kerkbanken te leggen, zodat kerkgangers er ruim over konden beschikken. Maar gedurende het gesprek kwamen we op een ongewenst gevolg hiervan: we zouden hiermee zomaar het signaal kunnen afgeven dat we er niet van uitgingen dat mensen hun eigen Bijbel meenamen naar de kerk. Uiteraard moesten er wel Bijbels beschikbaar zijn voor hen die er geen hadden of nog geen christen waren.

Uiteindelijk besloten onze ouderlingen om én meer Bijbels ter beschikking te stellen in de kerkbanken én mensen op te roepen om hun eigen Bijbel mee te nemen. We zijn dankbaar dat Gods Woord digitaal zo gemakkelijk beschikbaar is en velen van ons maken regelmatig gebruik van een digitale Bijbel. Maar een papieren Bijbel op schoot tijdens de kerkdienst heeft unieke voordelen.

Papieren getuigenis

Allereerst creëert dit een visueel geheugen als het om Bijbelteksten gaat. Na decennialang gebruik kan ik visualiseren waar op de pagina een belangrijke Bijbelpassage staat. Zelfs als ik me de tekstverwijzing niet meer kan herinneren, weet ik dat ik, als ik door mijn Bijbel blader, uiteindelijk ergens in de vijf boeken van Mozes dat roze gemarkeerde gedeelte met een aantal aantekeningen in de linkerbenedenhoek van de pagina zal tegenkomen.

Ook maakt dit nieuwsgierig onderzoek tijdens de preek mogelijk. Een Bijbel op schoot terwijl de predikant een bepaalde tekst uitlegt, heeft duidelijke voordelen voor het volgen van de preek. Maar het biedt ook mogelijkheden voor de Geest om ons aan te zetten tot het lezen van delen van de pagina waar niet over gepreekt wordt. Of om naar een belangrijke tekstverwijzing te bladeren.

Daarnaast biedt een papieren Bijbel niet de afleiding waar mobiele apparaten voor kunnen zorgen. Een echte Bijbel moeten we vasthouden. Dat behoedt ons voor de verleiding om van de Bijbelapp naar onze mailbox of een nieuwssite te swipen.

Erfgoed

Ten vierde bevat een papieren Bijbel tastbare ruimte voor aantekeningen. De kolommen in onze Bijbels bieden plek voor notities of opmerkingen van predikanten en Bijbelleraren of om onze eigen gedachten op te schrijven, terwijl we naar de Bijbelse verkondiging luisteren. Er zijn zelfs speciale Bijbels met extra brede marges voor het maken van aantekeningen.

Verder toont een papieren Bijbel de waarde van de Schrift aan de volgende generatie. In een cultuur die altijd maar op zoek is naar wat nieuw en hip is, heeft het iets verlossend tegendraads om op zondag een oud Boek te openen. Deze schijnbaar eenvoudige handeling zendt een tastbaar signaal uit naar de jongere mensen die in de kerk om ons heen zitten.

Tot slot maakt het regelmatig lezen en bestuderen van dezelfde fysieke Bijbel die Bijbel tot een levend aandenken voor de volgende generatie. Dat erfgoed kunnen we doorgeven aan iemand uit ons gezin of onze familie. Die kan dan het werk dat we begonnen zijn, voortzetten. En zo de Heere wil, zal hij of zij het op zijn of haar beurt doorgeven aan de generatie daarna.

Zeer goed gebruikt

Ik mag mijn versleten Bijbel dan doorgegeven hebben aan mijn zoon, maar terwijl ik dit schrijf, kijk ik naar het Griekse Nieuwe Testament uit 1914 met de naam van de overgrootvader van mijn vrouw op de binnenzijde van de kaft. Zijn krabbels over het wonder van het Evangelie staan vrijwel overal. Ook deze Bijbel is zeer goed gebruikt – sommige pagina’s vallen er zowat uit en de kaft laat het afweten. Maar de beschadigingen getuigen ervan dat het geloof dat wij als gezin koesteren generaties eerder al aanwezig was. En ze herinneren mij eraan dat de wijze waarop wij vandaag de dag met onze Bijbels omgaan generatieslang gevolgen kan hebben.

De auteur is voorganger van de Trinity Church Kirkwood (PCA) en gastdocent toegepaste theologie aan de Covenant Theological Seminary. Bron: thegospelcoalition.org

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer