Veldrede uit Lukas „verklaart wat het betekent om Jezus te kennen”
De evangelist Lukas vat de „Veldrede” van Jezus in slechts 750 woorden samen, maar de boodschap ervan is radicaal. Alistair Begg: „Wat Hij zegt, zet ons leven en onze opvattingen op zijn kop. Het is de omgekeerde wereld: zalig zijn de armen, wee de rijken en bid voor degenen die u belasteren.”
Een paar dagen maar was hij in Nederland. Begg, voorganger van Parkside Church in Cleveland in de Verenigde Staten, sprak afgelopen weekend in Ambt Delden op de Herlevingsconferentie van Stichting Heart Cry. Woensdag vierde de gereformeerde baptistenpredikant zijn 72e verjaardag in Zagreb: zijn boek ”The Christian Manifesto. Jesus Life-Changing Words from the Sermon on the Plain” is in het Kroatisch verschenen. De Nederlandse editie, met de titel ”De wereld op zijn kop. Het manifest van Jezus” (uitg. Geloofstoerusting Publicaties), is ook nog maar een week oud.
Een manifest, kun je de prediking van Christus zo wel noemen?
„Het boek is voortgekomen uit een serie preken die ik een paar jaar geleden over Lukas 6 heb gehouden. In dat hoofdstuk staat dat Jezus „op een vlakke plaats” preekte: de Veldrede. Het woord ”manifest” in de titel van mijn boek is door de uitgever, The Good Book Company, bedacht. Het kan wat agressief overkomen, maar toch is het goed gekozen. De Veldrede is een soort verklaring van wat het echt betekent om Jezus te kennen, lief te hebben en te volgen.
Diezelfde boodschap vinden we in de Bergrede, waarover Mattheüs wat uitvoeriger schrijft. Ik denk dat dat een andere gelegenheid was dan waarover Lukas spreekt.”
Hoe zou u de boodschap van de Veldrede samenvatten?
„Een radicale oproep om volgens de waarden van het Koninkrijk van Christus te leven. Dat is een heel moeilijke boodschap, die vaak haaks staat op wat we zelf zouden doen: alsof je door de tuin loopt, op een hark gaat staan en het handvat tegen je neus krijgt. Daarom is dit leven niet mogelijk zonder de genade van God en het werk van de Heilige Geest.”
U schrijft dat christenen een tegencultuur moeten vormen. Hoe?
„Door de woorden van Jezus uiterst serieus te nemen: op onze werkplek, op school, in alle dingen. We lijken vaak op ”evangelicale farizeeën”, zoals een boek van de Engelse theoloog Michael Reeves heet, en op de Leviet die de gewonde man op de weg liet liggen en aan de overkant voorbijliep. Maar de Heere heeft oog voor de arme en verslagene van geest, voor de mensen die voor Zijn woord beven.
„Aan de gehoorzaamheid aan de woorden van Jezus zijn enorme kosten verbonden” - Alistair Begg, predikant
Aan de gehoorzaamheid aan de woorden van Jezus zijn enorme kosten verbonden. Ze gaan vaak in tegen onszelf. Zo zijn we vanwege Wie Jezus is, vanwege wat Jezus heeft gedaan en vanwege wat Jezus zegt absoluut verplicht om anderen te vergeven. In de kerk zitten zo veel mensen die wrok koesteren of van elkaar gescheiden zijn, alleen maar door een gebrek aan vergeving.”
In een interview over uw boek deed u een later bekritiseerde uitspraak over het bijwonen van de bruiloft van een kleinzoon met een transgender zonder „de keuzes te bevestigen die hij in zijn leven heeft gemaakt”. Hoe heeft de Veldrede van Jezus uw standpunt bepaald en hoe kijkt u nu aan tegen de ophef over uw uitlatingen?
Begg schetst twaalf minuten lang de achtergrond en gevolgen van zijn uitspraak, maar na het interview vraagt hij „vanwege de gevoeligheid van het onderwerp” om even contact met zijn assistent in Amerika op te nemen. Die mailt dinsdag: „Bij nader inzien vragen we u respectvol om dit deel van het interview niet op te nemen in uw publicatie.”
”De wereld op zijn kop. Het manifest van Jezus”, Alistair Begg; uitg. Geloofstoerusting Publicaties; 134 blz.; € 11,90