Directeur-generaal OPCW weggestemd
Het hoofd van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), de Braziliaan José Bustani, is maandag ontslagen.
Bustani had zich het ongenoegen op de hals gehaald van de Verenigde Staten, de voornaamste sponsor van de organisatie, en werd onder druk van de VS met overweldigende meerderheid weggestemd.
Directeur-generaal Bustani zei dat het handvest van de organisatie geen richtlijnen bevat voor de procedure die tot zijn ontslag heeft geleid. De Braziliaanse delegatieleider Luiz Augusto De Araujo noemde het Amerikaanse optreden onwettig en schadelijk voor de inspanningen de wereld van chemische wapens te vrijwaren.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt Bustani ervan dat hij „om politieke redenen” met inspecties in vijf niet nader genoemde landen had gedreigd. Ook zou Bustani herhaaldelijk hebben nagelaten lidstaten te consulteren. Bustani wordt door Washington met name verweten dat hij na de terreuraanslagen van 11 september antiterrorismemaatregelen voorstelde zonder eerst de VS te raadplegen.
OPCW-medewerkers spraken de klachten tegen en zeiden dat Bustani niet bevoegd is inspecties te gelasten. Zij noemden zijn antiterrorismevoorstellen „een verantwoorde stap” in reactie op zorgen van lidstaten.
De Amerikaanse delegatie had zondag beloofd de beschuldigingen in een document toe te lichten, maar kwam die belofte maandag niet na. De gang van zaken leidde tot boegeroep tijdens de zitting.
De VS steunden in mei 2000 nog de herbenoeming van Bustani. De VS begonnen hun actie voor de afzetting van Bustani twee maanden geleden en dreigden met financiële maatregelen als de Braziliaan niet het veld zou ruimen.
De OPCW heeft nu 145 lidstaten, met een hoofdvestiging in Den Haag. De organisatie werd in 1997 in het leven geroepen om toe te zien op de naleving van de Conventie voor Chemische Wapens. De lidstaten hebben beloofd nooit chemische wapens te produceren, te ontwikkelen, te vervoeren of te gebruiken.
Diplomaten uit landen in de Derde Wereld vroegen zich af waarom Bustani ineens weg moest, nadat hij eerder unaniem was herkozen. Bustani had zich altijd ingezet voor de technologische samenwerking met ontwikkelingslanden waarin de chemische-wapensconventie voorziet. Washington nam hem dat niet in dank af. De VS zien ontwapening als hoofddoel van de OPCW, terwijl zij voor Bustani een van de vele doelen is.
Ook Europese diplomaten willen inhoudelijk weinig kwijt over het functioneren van Bustani. „Wij wilden geen crisis die maanden zou duren”, zei er een. „Sommige landen hadden geen kans onder omstandigheden van Realpolitik”, zei een ander.