Economie

FNV zet stakingen in metaalsector door om uitblijven cao

Vakbond FNV heeft leden die werken in de Groningse of Limburgse metaal- en techniekbranche opgeroepen woensdag te staken. Daarmee krijgen de stakingen die twee weken geleden al begonnen een vervolg. Eerder werk het werk al neergelegd in zes andere provincies. De bond wil op die manier zijn eisen voor een nieuwe cao afdwingen.

ANP
6 May 2024 10:17Gewijzigd op 6 May 2024 15:39

Het gaat om medewerkers die vallen onder de cao voor kleinere metaal- en techniekbedrijven, zoals installatie- of isolatiebedrijven. De cao is van toepassing op ruim 300.000 werknemers.

„Jullie werkgevers zijn nog steeds niet bereid tegemoet te komen aan jullie belangrijkste eisen. Het loonbod is beneden alle peil”, meldt FNV in een nieuwe stakingsoproep op de website. Zo wil de bond een loonsverhoging van ruim 10 procent en 100 euro per maand „koopkrachtverbetering”. Volgens FNV ligt het loonbod van de werkgevers op gemiddeld 5 procent over een periode van twaalf maanden.

CNV vindt het jammer dat werkgevers na de eerste stakingsweek nog geen „positief geluid” hebben laten horen. „Heel teleurstellend dat ze hun eigen mensen blijkbaar niet serieus nemen. Daarom gaan we door. Woensdag in Groningen en Limburg en later in andere regio’s. Genoeg is genoeg, wat ons betreft”, zegt onderhandelaar Nicole Engmann. CNV eist onder meer een loonsverhoging van 12,5 procent.

Engmann wijst op het groeiend personeelstekort in de sector. „Om nieuwe mensen te werven heb je aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden nodig. In aanloop naar de cao-onderhandelingen riepen de werkgevers dat nota bene zelf ook.”

Bij de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) zijn geen concrete gegevens bekend over de impact die de meest recente stakingen hebben gehad. „In zijn algemeenheid kunnen we wel stellen dat acties kunnen leiden tot schade bij bedrijven en dat deze de totstandkoming van de cao’s niet dichterbij brengen”, legt FWT-onderhandelaar Ron Follon uit. „Om tot nieuwe cao’s te komen, zal het overleg hervat moeten worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer