Iran: Geen plan voor onmiddellijke vergelding
Israël heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een militaire basis in Iran aangevallen. Volg de laatste ontwikkelingen over het conflict in het Midden-Oosten in ons liveblog.
Advertentie
De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft ook besloten om vrijdag alle vluchten naar Israël te annuleren. In de nacht van donderdag op vrijdag zou Israël een aanval op Iran hebben uitgevoerd, wat veiligheidsrisico’s voor de luchtvaart met zich meebrengt. Om die reden maakte KLM eerder op de dag al bekend de vluchten naar Tel Aviv tot en met maandag op te schorten.
Ook Swiss Air en Austrian Airlines, beide dochterondernemingen van Lufthansa, hebben vluchten naar Tel Aviv vrijdag geannuleerd.
Volgens Amerikaanse media raakte minstens een Israëlische raket een doel in Iran. Iraanse staatsmedia maakten melding van explosies, maar autoriteiten spraken tegen dat het om een raketaanval ging. De berichten volgen op een aanval met tientallen drones en enkele raketten van Iran op Israël afgelopen weekend.
Budgetvlieger easyJet maakte deze week bekend tot zeker 27 oktober geen vluchten naar Israël uit te voeren.
Nederland is zeer bezorgd over een mogelijke vergeldingsaanval van Israël op Iran, zegt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Ze volgt de situatie „zeer nauwlettend” en roept op tot „de-escalatie”. De recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten baren haar „grote zorgen”.
De demissionaire bewindsvrouw heeft nog weinig details over de aanval. Bij de Iraanse stad Isfahan waren explosies te horen. In het weekeinde viel Iran met ongeveer driehonderd drones en raketten Israël aan. Dat was een vergelding voor een aanval begin deze maand op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus.
„Het laatste wat je wil nu in het Midden-Oosten is dat er een regionale oorlog ontstaat. Want dan is niet alleen de veiligheid van Israël in het geding, maar ook van vele andere landen zoals Irak”, zei de minister na de ministerraad. Het is volgens haar belangrijk dat iedereen in de regio een „koel hoofd” houdt.
Tot vrijdag omstreeks 10.30 uur hadden zich nog geen Nederlanders die in Iran zitten gemeld met een consulair hulpverzoek. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Hoeveel Nederlanders er in Iran zijn, is onbekend. „We hebben geen exacte aantallen van mensen die zich in het buitenland bevinden omdat er geen registratieplicht is voor Nederlanders in het buitenland.”
In een bericht dat vrijdagochtend aan Nederlanders in Iran werd gestuurd meldt de Nederlandse ambassade in Iran zich te kunnen voorstellen dat het een spannende tijd voor hen is. Daarbij wijst de ambassade nu het vliegverkeer weer lijkt te worden opgestart „met nadruk op het reisadvies waarin u wordt geadviseerd het land te verlaten als dat veilig kan. De mogelijkheden om Iran met het vliegtuig te verlaten kunnen ieder moment weer veranderen”.
China wil „een constructieve rol blijven spelen” bij het verminderen van de spanningen in het Midden-Oosten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit verklaard na berichten over een mogelijke Israëlische aanval op Iran.
„China is tegen elke actie die de spanningen verder doet oplopen en zal blijven bijdragen aan de-escalatie van de situatie”, aldus een woordvoerder van het ministerie. China is een nauwe partner van Iran. Het land is de grootste handelspartner en een belangrijke koper van gesanctioneerde olie.
De Verenigde Staten hebben China herhaaldelijk publiekelijk opgeroepen zijn invloed op Iran te gebruiken om de spanningen in de regio onder controle te krijgen. De onrust in het Midden-Oosten neemt steeds verder toe sinds Hamas Israël op 7 oktober aanviel. China roept sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op tot een staakt-het-vuren.
De stilte die Israël in acht neemt en de pogingen van Iran om de ernst van de aanval te bagatelliseren, kunnen erop duiden dat beide partijen hun best doen om de situatie niet verder te laten escaleren.
Iran meldt dat de luchtafweer in actie is geweest, met name bij de stad Isfahan, ruim 300 kilometer ten zuiden van Teheran. Maar het zou daarbij niet gaan om het afweren van een raketaanval maar van kleine drones.
Anonieme Amerikaanse en Israëlische bronnen zeggen dat Israël wel een relatief beperkte raketaanval heeft uitgevoerd. Daarbij zou een militaire basis bij Isfahan zijn geraakt.
Israël voerde 1 april een aanval uit op de Iraanse ambassade in Damascus. Iran vuurde 13 april als vergelding honderden drones en raketten af op Israël. De Israëlische regering heeft aangekondigd dat ook te vergelden, maar zowel Israël als Iran lijkt zich nu terughoudend op te stellen uit vrees dat de toestand helemaal uit de hand loopt.
Oman heeft „een Israëlische aanval op Iran” fel veroordeeld. Het buitenlandministerie van het sultanaat laakt „de herhaaldelijke Israëlische militaire aanvallen in de regio”. Volgens staatsmedia in Syrië zijn in de nacht van donderdag op vrijdag ook luchtafweerinstallaties in het zuiden van Syrië door Israëlische raketten bestookt. De Israëlische regering heeft geen melding gemaakt van een aanval op Iran. Dat land spreekt zelf van sabotageacties en weerspreekt dat er aanvallen van buitenaf zijn geweest.
Frankrijk en Italië hebben snel opgeroepen tot de-escalatie.
Iran heeft geen plannen voor een onmiddellijke vergeldingsactie tegen Israël, zegt een Iraanse topfunctionaris na berichten over een mogelijke Israëlische aanval op Iran. Volgens de functionaris is het niet duidelijk wie achter het „incident” zit.
De functionaris heeft op voorwaarde van anonimiteit met persbureau Reuters gesproken. „We hebben geen aanval van buitenaf gehad. De discussie gaat meer over infiltratie dan een aanval”, verklaart de bron. Op dit moment is veel onduidelijk. Iraanse staatsmedia melden dat boven de stad Isfahan drones zijn neergehaald, terwijl Amerikaanse functionarissen tegen Amerikaanse media spreken over een Israëlische raketaanval.
Een Iraanse analist vertelde op de staatstelevisie dat de luchtverdediging „minidrones” heeft neergehaald. Die zouden door infiltranten vanuit Iran zijn gelanceerd. Iraanse functionarissen vertellen tegen The New York Times dat de „kleine drones” mogelijk vanuit Iraans grondgebied werden gelanceerd. De radarsystemen hadden volgens hen geen ongeïdentificeerde toestellen gedetecteerd die het Iraanse luchtruim binnenkwamen.
Advertentie
KLM schort de vluchten naar Tel Aviv op tot en met maandag. Eerder zei de luchtvaartmaatschappij vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad te vliegen, na een opschorting om de Iraanse aanval met raketten en drones op Israël. Maar na berichten over een mogelijke Israëlische vergeldingsaanval is sprake van een „gewijzigde veiligheidssituatie”, laat een woordvoerster van KLM weten.
In de nacht van donderdag op vrijdag zou Israël een aanval op Iran hebben uitgevoerd. Amerikaanse media berichtten over een raketaanval, maar het Iraanse ruimtevaartagentschap sprak dat tegen. Wel berichtten Iraanse staatsmedia over explosies bij een luchtmachtbasis in de centraal gelegen provincie Isfahan.
Er is geen schade aan de nucleaire faciliteiten in Iran, meldt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) na berichtgeving over een aanval op Iran. De VN-organisatie houdt de situatie nauwlettend in de gaten.
Iraanse staatsmedia meldden eerder al dat de nucleaire faciliteiten veilig waren. IAEA-topman Rafael Grossi „blijft oproepen tot extreme terughoudendheid van iedereen en benadrukt dat nucleaire faciliteiten nooit doelen moeten zijn in militaire conflicten”, staat in een korte verklaring van de organisatie.
Amerikaanse media schrijven op basis van Amerikaanse functionarissen dat Israël Iran met raketten heeft aangevallen. Iraanse staatsmedia melden dat boven de stad Isfahan drie drones zijn neergehaald. In de gelijknamige provincie Isfahan staat onder meer het atoomcomplex Natanz. Het Westen denkt dat daar wordt gewerkt aan een kernwapen, wat door Iran wordt ontkend.
Israël had de Verenigde Staten vooraf ingelicht over plannen voor een aanval op Iran, maar de VS steunden de operatie niet en waren er ook geen deel van. Dat melden bronnen, onder wie een Amerikaanse functionaris, aan de zenders NBC en CNN.
Een hoge functionaris zegt tegen CNN dat Israël donderdag aan de VS had gemeld dat het Iran in de komende dagen zou aanvallen. Israël had al dagen gedreigd met een vergeldingsaanval.
Amerikaanse functionarissen zeiden eerder tegen Amerikaanse media dat Israël Iran met raketten had aangevallen. Uit Iran komen berichten dat drie drones zijn neergehaald. Israël heeft de aanval op Iran niet bevestigd, maar twee Israëlische functionarissen erkennen tegenover The New York Times dat Israël het land heeft aangevallen.
Israël blijft de sterkste regionale macht in het Midden-Oosten. Maar ook de Iraanse oorlogsindustrie draait op volle toeren.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) zegt de ontwikkelingen rond de explosies in Iran „scherp in de gaten te houden”. Het land zei vrijdagmorgen vroeg drie drones te hebben neergehaald boven de stad Isfahan. Amerikaanse media meldden dat er sprake zou zijn van een Israëlische vergeldingsaanval.
Op X schrijft BuZa: „Ben je in Iran? Laat je familie/vrienden weten hoe het met je gaat. Heb je acuut hulp nodig? Neem contact op met de ambassade.” „Veel meer kan ik op dit moment niet melden”, aldus een woordvoerder.
Iraans luchtafweergeschut in de stad Isfahan heeft meerdere drones neergehaald, maar er is geen sprake van een aanval met raketten. Dat zegt woordvoerder Hossein Dalirian van het Iraanse ruimtevaartagentschap op X. Volgens het staatspersbureau IRNA is er geen noemenswaardige schade.
De Israëlische strijdkrachten willen vooralsnog niet reageren op de berichten van een mogelijke aanval. Maar donderdag hadden Israëlische functionarissen aan de Amerikaanse regering gemeld dat Israël binnen 24 tot 48 uur zou reageren op de Iraanse aanval met drones en raketten van afgelopen weekend, aldus Amerikaanse bronnen tegen Bloomberg. De Iraanse aanval was een vergelding van een Israëlisch bombardement op de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus op 1 april.
Israël heeft in de nacht van donderdag op vrijdag raketten gelanceerd die een doel in Iran hebben geraakt. Dat zeggen regeringsbronnen in de Amerikaanse hoofdstad Washington tegen de zender ABC News. De Iraanse nieuwszender Fars meldt explosies in de stad Isfahan in het centrum van Iran, ten zuiden van de hoofdstad Teheran, zonder de herkomst te vermelden.
In Isfahan werd volgens Fars een luchtafweersysteem in werking gesteld tegen een object dat mogelijk een drone was. Er werden drie explosies gehoord bij een legerbasis in het noordwesten van de stad.
Volgens ABC News is nog niet bekend welk doel is geraakt en of er gewonden of doden zijn gevallen.
Iran heeft eerder donderdag gezegd dat een Israëlische aanval „onmiddellijk en maximaal” zal worden beantwoord, zoals minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian het in een interview met de Amerikaanse zender CNN verwoordde.
Israël wordt ervan beschuldigd op 1 april de Iraanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus te hebben gebombardeerd. Het land heeft dit niet bevestigd. Als vergelding vuurde Iran afgelopen weekend drones en raketten op Israël, die bijna allemaal werden onderschept.
Advertentie