BinnenlandKrapte op de woningmarkt

Software speurt razendsnel internet af naar geschikte huurwoning

Wie kans wil maken op een huurwoning, moet snel reageren op een aanbod. Liefst binnen een minuut, anders zijn anderen je voor en sluit de inschrijving. De website RentSlam helpt mensen daarbij.

12 April 2024 12:55Gewijzigd op 12 April 2024 18:48
Het geboortehuis van de in 2016 overleden profvoetballer Johan Cruijff in Amsterdam wordt aangeboden als sociale huurwoning. beeld ANP, Koen van Weel
Het geboortehuis van de in 2016 overleden profvoetballer Johan Cruijff in Amsterdam wordt aangeboden als sociale huurwoning. beeld ANP, Koen van Weel

Razendsnel speurt de software van RentSlam vrijwel alle websites die huurwoningen aanbieden –zo’n duizend in Nederland– af. Elke dertig seconden opnieuw, bijna 3000 keer per dag. Zodra het algoritme een aanbod heeft gevonden dat voldoet aan de criteria van de gebruiker, brengt het deze daarvan op de hoogte via een e-mail of WhatsApp-bericht. „Binnen een halve minuut nadat een woning online komt, krijg je bericht. Als je gelijk reageert, maak je kans dat je wordt uitgenodigd voor een bezichtiging”, legt Peter de Vreede, directeur van RentSlam, uit. „Vaak sluit een aanbod al na een paar minuten, omdat er genoeg mensen op hebben gereageerd. Daarom is het zaak er direct bij te zijn.”

Volgens de directeur vergroot de website de kans op succes aanzienlijk. „Soms vinden mensen binnen twee weken na aanmelding een woning, terwijl ze daarvoor al negen maanden aan het zoeken waren.” De website zoekt alleen naar huurwoningen in de vrije sector, met een huurprijs vanaf 880 euro per maand.

De Vreede heeft RentSlam in 2016 opgericht. „Wij hebben het concept bedacht. De eerste zes jaar na oprichting waren wij de enige. Sinds twee jaar schieten concurrenten als paddenstoelen uit de grond. Daar zitten minder goede aanbieders tussen, die het puur om het geld te doen zijn.”

Moetje

Voor 30 euro per maand, 40 euro voor twee maanden of 50 euro voor drie maanden kunnen mensen zich inschrijven. Volgens De Vreede kunnen woningzoekenden niet meer om RentSlam –of een concurrent– heen. „Het is een soort moetje geworden sinds wij bestaan. Zonder abonnement maak je het jezelf erg moeilijk, want dan ben je aan het concurreren met mensen die wel gebruikmaken van efficiënte manieren om een woning te vinden.”

Peter de Vreede, directeur van RentSlam. beeld Peter de Vreede

Mensen die een huurwoning zoeken, kunnen via RentSlam ook persoonlijk advies krijgen van een zogeheten aanhuurmakelaar. „Hij weet van woningen die niet online komen, omdat hij contacten heeft met andere makelaars”, verklaart De Vreede. „Ook kan hij goed inschatten welke woning bij je past en wat voor jou betaalbaar is. Bovendien nemen verhuurders je serieuzer als je een aanhuurmakelaar inschakelt.”

De aanhuurmakelaars van RentSlam zijn in heel Nederland beschikbaar, maar alleen voor huurprijzen vanaf 1.200 euro per maand. „Dat is omdat het grootste deel van de woningen met een lagere huurprijs onder de hoede van woningbouwverenigingen valt”, legt de directeur uit. „Die werken niet met makelaars; je moet zelf documenten invullen. Een aanhuurmakelaar inschakelen heeft dan geen zin.”

Wetsvoorstel

De Vreede signaleert dat het steeds lastiger wordt om aan een huurwoning te komen. „Het probleem speelt al jaren, maar wordt steeds nijpender. Vooral omdat de vraag naar een woning sneller stijgt dan het aanbod.”

Vorig jaar werden er 13 procent minder woningen verhuurd dan in 2022, volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. „Ik denk dat veel verhuurders hun woning verkopen, omdat huren minder loont”, vermoedt De Vreede. Hij vreest dat het aanbod van huurwoningen verder zal krimpen door het recente wetsvoorstel Betaalbaar huren. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, mogen veel verhuurders maximaal 1123 euro per maand vragen. „Dat kan betekenen dat een woning verhuren niet meer rendabel is. Nu al anticiperen veel mensen op het wetsvoorstel en verkopen ze hun woning. Ook bouwen sommige projectontwikkelaars geen woningen meer in het middensegment. Zo’n 30 procent van de goedgekeurde projecten is al ingetrokken.”

Soms hanteren verhuurders zelf regels die het woningzoekenden lastiger maken. Zo dienen mensen soms een brutoloon te hebben van minimaal drie keer het huurbedrag. „Als je een goed inkomen hebt, is dat te doen”, zegt De Vreede. „Maar verdien je minder, heb je geen vaste baan of ben je student, dan kan dat erg lastig zijn.”

„We hebben er goed over nagedacht hoe we ons budget zo hoog mogelijk kunnen krijgen, zodat we veel opties hebben” - Arjen Breeman, zoekt huurwoning in omgeving Rotterdam

„Vaak zit een aanbod ver boven ons budget of betekent de locatie te veel reistijd” - Gerard Molenaar, zoekt huurwoning in Ede, Amersfoort of Arnhem

Meer over
Woningnood

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer