Energieprijs voor komkommerteler grotere uitdaging dan personeel
Al 34 jaar teelt Rino Kaljouw komkommers. Aan personeel kan hij wel komen. Energiekosten zijn een uitdaging.
„Mijn vader had een boerderij in de buurt van Middelburg”, zegt de 57-jarige inwoner van Sint-Annaland. „De boerderij was te klein. Daarom ging ik bij tuinders werken.” In 1989 kocht hij een tuinderij op het eiland Tholen. Hij woont en werkt met zijn vrouw Ellie (51) nog steeds op dezelfde plek. Kaljouw begon met de teelt van komkommers. Dat is hij altijd blijven doen. „We begonnen met minder dan 1 hectare. Het bedrijf is in de loop van de jaren vier keer uitgebreid. Nu hebben we op deze locatie 6 hectare en op een andere locatie nog eens 2,5. We hebben een middelgrote tuinderij.”
Kaljouw heeft geen moeite om aan personeel te komen. „We hebben ongeveer vijftien mensen in dienst. In de zomer zitten we op ongeveer 35 mensen en op zaterdag en in de vakanties zijn er ongeveer 20 scholieren.” Werknemers komen uit Nederland, Polen en Roemenië. Ook zijn er sinds de oorlog werknemers uit Oekraïne. Huisvesting is geen probleem voor het personeel. „De Roemenen werken hier al langer. Zij hebben een aantal jaar geleden zelf een huis gekocht.”
Een grote uitdaging voor de Zeeuwse glastuinbouwer is de energieprijs. „In coronatijd was het aardgas goedkoop. Nu hebben we redelijk normale prijzen.” Kaljouw heeft bij zijn bedrijf een warmtekrachtkoppeling. Dat is een soort scheepsmotor die op aardgas draait en een generator aandrijft. De opgewekte elektriciteit wordt verkocht aan het openbare net. Het koelwater van de motor wordt opgeslagen om er vervolgens de kassen mee te verwarmen. De energiebelastingen worden nog wel een aandachtspunt waar Kaljouw zich de komende jaren over zal moeten buigen. Hij verwacht dat ook de transportkosten voor energie een uitdaging gaan vormen. Dat drijft de komende jaren de prijs van de producten op, denkt de inwoner van Sint-Annaland.
Kaljouw zet zijn komkommers hoofdzakelijk af in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. Hij verwacht dat de markt de komende jaren goed blijft. „Een komkommer is een gezonde groente. Die past binnen de leefstijl van veel mensen.”
De Zeeuw deed zaterdag voor het eerst mee aan het evenement ”Kom in de Kas”. „Ik wilde laten zien wat er in onze kassen gebeurt. Veel mensen rijden langs ons bedrijf, maar weten niet wat we hier doen. Ik gaf bijvoorbeeld uitleg over biologische insectenbestrijding door sluipwespen en roofmijten. Ook heb ik verteld dat het een wonder is dat gewassen zo mooi groeien.”
Deel 2 in een serie over glastuinbouw.