Interieur Johanneskerk Weidum krijgt opknapbeurt
Het interieur van de Johanneskerk in het Friese Weidum staat in de steigers.
Dat meldt Alde Fryske Tsjerken (Oude Friese Kerken).
Deskundigen zijn bezig met het herstel van het stucwerk en van de trekbalk bovenin. De balkkop daarvan was aangetast. Verder zijn de eikenhouten vloeren, lambrisering en banken voor reparatie uit de kerk gehaald vanwege aantasting van het houtwerk door de larve van de bonte knaagkever. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk van het historische hout te behouden. Ook komen er een keukentje en een sanitaire ruimte. Het streven is om de restauratie voor de bouwvak af te ronden.
De romaans-gotische Johanneskerk is een van de mooiste kerken van Friesland. Ze heeft een elfde-eeuwse toren van tufsteen met een karakteristieke naaldspits die tot in de wijde omtrek te herkennen is. In de toren hangt een klok (1531) van Geert van Wou en Johan Tersteghe.
Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf uit de zestiende eeuw dat een stenen gewelf verving. Binnen zijn nog sporen te ontdekken uit de romaanse tijd (de voet van een doopvont en sarcofaagdeksels), de gotiek (grafzerken en geschilderde wijdingskruizen), de renaissance (grafzerken) en de barok (herenbanken, preekstoel, doophek).
De protestantse gemeente Westerwert , met kerkgebouwen in Jellum, Bears, Jorwerd en Weidum, houdt in de kerk te Weidum jaarlijks een aantal kerkdiensten.