Welke gevolgen heeft het verdwijnen van de bpm-vrijstelling voor nieuwe bestelauto’s?
Ik heb gehoord dat de bpm-vrijstelling bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto gaat vervallen. Hoe zit dat precies?
Als u een nieuwe bestelauto koopt, bent u Belasting voor Personenauto’s en Motorrijwielen verschuldigd. Afgekort heet dit de bpm. Deze belasting heft de overheid bij de aankoop van een nieuwe bestelauto. De hoogte hiervan hangt af van het aantal grammen CO2 dat het voertuig per kilometer uitstoot.
Hoe zuiniger het voertuig, hoe lager de bpm uitvalt. Een bestelauto waarbij een elektro- of waterstofmotor voor de aandrijving zorgt, stoot helemaal geen CO2 uit. De bpm van zo’n emissievrije bestelauto is daarom nihil.
Op dit moment geldt er een vrijstelling voor btw-plichtige ondernemers bij aanschaf van een bestelauto. Deze regeling bestaat sinds 2007. Een ondernemer dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen om voor de vrijstelling in aanmerking te komen. Zo moet hij minstens 10 procent van het aantal kilometers rijden voor de zaak.
Vervallen
De bpm-vrijstelling komt echter met ingang van 1 januari 2025 te vervallen. De overheid hoopt zo meer ondernemers te verleiden tot aanschaf van een bestelauto die het milieu zo min mogelijk belast.
De totale aanschafprijs van een niet-zuinige bestelauto valt door de afschaffing van de vrijstelling aanzienlijk hoger uit. Een gemiddeld busje, met een uitstoot van 180 gram CO2 per kilometer, wordt door het afschaffen van de bpm-vrijstelling ongeveer 12.000 euro duurder. Bij de aanschaf van een grotere en zwaardere bestelbus kan de bpm oplopen tot ruim 22.000 euro.
Overgangsrecht
Voor auto’s van vóór 1 januari 2025 blijft de bpm-vrijstelling onveranderd van toepassing. Dat maakt het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om tot uiterlijk 31 december 2024 een nieuwe bestelauto zonder bpm te kopen. Tevens is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om in 2025 een gebruikte bestelauto zonder bpm aan te schaffen.
Elektrische bestelauto
Besluit u dit jaar een elektrische bestelauto aan te schaffen, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). De MIA bedraagt 27 procent en komt voor ten hoogste het investeringsbedrag minus 20.000 euro in aanmerking. De SEBA bedraagt maximaal 12 procent van de catalogusprijs. De maximale SEBA-subsidie bedraagt 5.000 euro.
Het afschaffen van de bpm-vrijstelling kan hét moment zijn om uw wagenpark nog eens grondig onder de loep te nemen. Bent u van plan om op de middellange termijn een nieuwe bestelauto aan te schaffen? Dan kan het lonen om de aanschaf ervan naar voren te halen, zodat nog gebruik kan worden gemaakt van de bpm-vrijstelling.
De auteur is belastingadviseur bij Visser & Visser.