Glastuinbouw

Kippen beschermen gerbera’s in Moerkapelse kassen

Kippen vreten de insecten op in de gerbera-kassen van de firma Oudijk in Moerkapelle. De gewassen worden zoveel mogelijk biologisch beschermd.

4 April 2024 10:19
Dirk-Jan (l.) en Laurens Oudijk in hun gerberakwekerij in Moerkapelle. beeld firma Oudijk
Dirk-Jan (l.) en Laurens Oudijk in hun gerberakwekerij in Moerkapelle. beeld firma Oudijk

Het bedrijf in de Zuid-Hollandse plaats wordt al jaren gerund door de broers Dirk-Jan (49) en Laurens (38) Oudijk. ,Het was eerst van mijn vader en oom”, zegt Dirk-Jan. In de kassen aan het Oogstpad werden aanvankelijk in de winter tomaten geteeld en in de zomer sla. Nu worden het hele jaar door gerbera’s geteeld. Het bedrijf heeft zeven hectare kassen waar de snijbloemen staan.

Op dit moment heeft het bedrijf geen vacatures. Er zijn ongeveer 25 mensen in vaste dienst plus zo’n 25 uitzendkrachten. Op zaterdagen en in vakanties werken er ongeveer 20 scholieren. ,Het is wel moeilijk om kaderpersoneel te krijgen, zoals leidinggevenden. In de toekomst verwacht ik problemen met het krijgen van personeel omdat er te weinig huisvesting is.”

Een groot deel van de kostprijs wordt bepaald door energie. ,Een paar jaar geleden hebben we geïnvesteerd in zuinige ledverlichting. Ook hebben we ontvochtigers in de kassen, waardoor we minder gas verbruiken om de kassen droog genoeg te houden. Daarnaast hebben we energiedoeken. Dat zijn schermen die zorgen dat er weinig energie verloren gaat.” Het bedrijf doet er alles aan om schadelijke insecten te weren. Deels moet dat met chemische middelen. Dat is een aandachtspunt voor het bedrijf, omdat de overheid het aantal middelen wil verminderen. Oudijk zet dan ook zo veel mogelijk in op biologische bestrijding. ,We hebben kippen in de kassen om de insecten op te eten.” Iets waar het bedrijf zich moeilijk tegen kan verweren, is ziektes in de bloemen.

De droogte van de afgelopen jaren had geen vat op het bedrijf. ,Al het regenwater vangen we op. We zuiveren het water en gebruiken het opnieuw. Er gaat hier geen druppel verloren. We hebben een gesloten systeem. Daardoor hebben we geen last van de droogte.” Uitbreiding van het bedrijf is momenteel niet aan de orde. Wel zet Oudijk in op het verbeteren van de kwaliteit van de bloemen en op een hogere productie.

De gerbera’s worden hoofdzakelijk binnen de landen van de Europese Unie verkocht, waarbij Duitsland de grootste afzetmarkt is. Zo’n 20 procent van de bloemen komt in de Nederlandse huiskamers terecht.

Het bedrijf doet al tientallen jaren mee aan Kom in de Kas, het evenement dat dit weekeinde in het hele land wordt gehouden. ,We willen graag laten zien waar we mee bezig zijn. Het is moeilijk om aan mensen te komen die werken in de administratie en in technische functies. We willen laten zien dat we ook hen nodig hebben.”

Deel 1 in een serie over glastuinbouw.

Meer over
Tuinbouw

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer