Ei gezonder dan gedacht
Eieren bevatten veel cholesterol en zouden daarom slecht zijn voor je hart. Maar volgens nieuw onderzoek klopt die conclusie niet en zijn ze gezonder dan gedacht.
Het eten van twaalf eieren per week leidt namelijk niet tot een hoger cholesterolgehalte, blijkt uit een Amerikaanse studie die deze donderdag naar buiten kwam. Sterker nog, eieren lijken juist het gehalte aan LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) in het bloed te verlagen. Ook neemt de insulinegevoeligheid toe, een maat voor hoe goed het lichaam kan omgaan met suikers.
De onderzoekers verdeelden 140 patiënten met een hoog risico op hart- en vaatziekten in twee groepen. Mensen in de ene groep moesten twaalf eieren per week eten. Degenen in de andere groep mochten minder dan twee eieren per week eten. De deelnemers werden vier maanden gevolgd.
„We zagen geen nadelige effecten op kenmerken van hart- en vaatgezondheid”, zegt hoofdonderzoeker dr. Nina Nouhravesh, die de studie volgende week zaterdag presenteert op het jaarlijkse congres van het American College of Cardiology. „Ook waren er signalen van mogelijke voordelen van het eten van eieren die vragen om nader onderzoek in grotere studies.”
Het Nederlandse Voedingscentrum raadt het eten van eieren aan, omdat ze veel gezonde voedingsstoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Volgens het kenniscentrum past het eten van twee tot drie eieren per week als je vlees eet en drie tot vier eieren als je geen vlees eet in een gevarieerd voedingspatroon.