Gezondheidgezondheidsnieuws
Aardbeien zitten vol PFAS
Het gebruik van pesticiden met PFAS is de laatste tien jaar enorm toegenomen, meldt het Europese Pesticiden Action Network (PAN). Van fruit geteeld in de EU bevat 20 procent residu van minstens één PFAS-soort. Aardbeien, perziken en abrikozen scoren het slechtst met drie tot vier soorten PFAS per vrucht. Groenten doen het wat beter. Gemiddeld 12 procent bevat residuen. Het slechtst scoren witlof (42 procent), komkommers (30 procent) en paprika’s (27 procent).
Wim van Hengel
iStock
Fruittelers en boeren zijn zich vaak nergens van bewust, want de etiketten van pesticiden vermelden geen PFAS, aldus PAN. De EU wil ‘onnodige’ PFAS uitbannen, maar PFAS-pesticiden vallen buiten dat voorstel. Biologisch eten dan maar.
Meer over
Gezondheidsnieuws
Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl