Roman Karen Kingsbury: liefde en verzoening in oorlogstijd
Over de Tweede Wereldoorlog zijn eindeloos veel boeken geschreven. Je moet van goeden huize komen wil je je onderscheiden met een roman die in deze periode speelt.
De Amerikaanse schrijfster Karen Kingsbury waagt zich eraan met haar roman ”Voor altijd de jouwe”. Wie haar eerdere boeken las weet ongeveer wat hij kan verwachten: een jeugdliefde, een breuk tussen de twee geliefden en een verzoening. Bijzonder is echter dat dit verhaal ook gaat over het leven van vrouwelijke spionnen in oorlogstijd.
Het boek begint sterk. Wanneer Irvel ontdekt dat ze een agressieve vorm van dementie heeft, gaat ze met haar man Hank op video over haar leven vertellen, zodat het nageslacht weet welke geheimen ze in haar leven met zich heeft meegedragen. Kleindochter Aurda vindt de videobanden na de dood van haar grootouders en schrijft er een boek over om postuum haar oma te eren.
Kingsbury weet de tragische gebeurtenissen van de aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 en de daaruit voortvloeiende oorlogshandelingen realistisch weer te geven vanuit het perspectief van de jongere generatie van toen. Halverwege het boek versnelt ze het verhaal opeens en wordt ze meer beschrijvend. Complexe gebeurtenissen, zoals de bevrijding van kamp Buchenwald, doet ze met een paar alinea’s af. Ook komen sommige personages door allerlei toevalligheden weer bij elkaar. Aan het eind van het boek duikt Ashley Baxter, één van de personen uit de Baxter-serie, opeens in het verhaal op.
De thematiek van deze roman is goed gekozen, maar qua uitwerking is dit niet Kingsbury’s sterkste boek.
Boekgegevens
”Voor altijd de jouwe”, Karen Kingsbury; uitg. KokBoekencentrum; 271 blz.; € 23,99.