Steun voor plan provincie Drenthe tegen ondermijning
De Drentse Statencommissie staat achter het plan van de provincie om scherper naar vergunningen en subsidies te gaan kijken in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit. Er wordt geld vrijgemaakt, zodat een medewerker onderzoek kan doen. Een zogeheten Bibob-onderzoek wordt gedaan als het vermoeden bestaat dat er illegale zaken gebeuren.
Statenfracties vroegen in december extra inzet van de provincie tegen ondermijnende criminaliteit. Drie maanden later is de ChristenUnie blij met deze eerste stap waardoor 1,5 fte beschikbaar komt voor de aanpak van ondermijning en Bibob-onderzoek. „Drugslabs en schietpartijen komen steeds vaker voor”, aldus Bernadette van den Berg. „Het probleem is groot. Dat mensen twee keer een bom laten afgaan in Schoonoord laat zien dat we dit niet moeten onderschatten”, vindt Siska Peeks (Partij voor de Dieren).
Gedeputeerde Jisse Otter (BBB) is blij met de steun. Hij wijst er wel op dat het aanpakken van misdaden geen zaak is van de provincie maar van de opsporingsdiensten. Volgens hem gaat het er vooral om dat mensen alerter worden, bijvoorbeeld als iemand een schuur in een rustig stukje Drenthe wil huren. „Criminelen willen infiltreren in de bovenwereld. We stoppen er meer energie in om dat tegen te gaan.” Er komen campagnes om daarop te wijzen. Drenthe wil ook voorkomen dat diensten die de provincie aanbiedt worden misbruikt door criminelen. De eigen medewerkers krijgen daar trainingen voor.
In 2022 deed de provincie drie keer een Bibob-onderzoek, in 2023 waren dat er zeven. Drenthe wisselt ervaring uit met andere provincies. Bij de keuze voor de extra arbeidskracht voor dit onderzoek is gekeken hoe andere provincies dat doen, aldus Otter. „Of het voldoende is gaan we merken”.