Duitse ondernemers zien concurrentiepositie EU verslechteren
Een meerderheid van de Duitse topbestuurders denkt dat de Europese Unie haar aantrekkelijkheid als vestigingsplaats voor bedrijven heeft verloren, staat in een onderzoek van de Duitse Kamer van Koophandel en Industrie (DIHK).
Ongeveer 56 procent van de 3000 ondervraagde Duitse bedrijven geeft aan dat de concurrentiepositie van de EU als zakelijke locatie in de afgelopen vijf jaar is verslechterd. Slechts 7 procent ziet een verbetering.
Volgens DIHK-directeur Martin Wansleben loopt Europa het risico terrein te verliezen in de internationale concurrentie. „We moeten deze trend onmiddellijk stoppen”, meldt hij in een verklaring.
Vooral productiebedrijven zien het somber in. Twee derde geeft aan dat de marktomstandigheden de afgelopen jaren zijn verslechterd, vooral door stijgende kosten als gevolg van hoge energieprijzen. Ook een grotere regeldruk en andere handelsbelemmeringen spelen mee.
„We moeten kijken welke bureaucratieën kunnen worden geschrapt en hoe we hierin sneller kunnen handelen”, zegt Franziska Brantner, een hooggeplaatste overheidsfunctionaris, tijdens een evenement in Berlijn. „We hebben een interne markt die nog niet goed genoeg is”, voegde ze eraan toe.
Ook in Nederland klagen veel ondernemers over het verslechterende vestigingsklimaat. Zo waarschuwde ASML-topman Peter Wennink onlangs dat zijn bedrijf in het buitenland zal uitbreiden als de omstandigheden in Nederland niet verbeteren. Ook Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, vreest dat Nederland op een economische achterstand raakt. Volgens hem zijn de omstandigheden niet alleen voor grote concerns verslechterd, maar ook voor midden- en kleinbedrijven.