Ds. Ralevic: Vervolging is kenmerk christenen
Het grote en praktische bewijs dat u een gered mens bent, is dat u vervolgd wordt. Wie het beeld van Christus vertoont, ondervindt tegenstand en smaadheid in de wereld. Dat stelde ds. Simo Ralevic, woonachtig in Servië, zaterdag in Kampen tijdens de jaarlijkse zendingsdag van de Stichting Balkanzending.
Ds. Ralevic, die door de stichting gesteund wordt bij het verspreiden van christelijke lectuur in het voormalige Joegoslavië, sprak over de zaligsprekingen als het kenmerk van alle ware christenen. Zij die vreedzaam zijn, barmhartig en zachtmoedig, en vervolgd worden om de gerechtigheid van Christus, worden door Jezus zalig gesproken. „Het zijn gelukkige mensen. De wereld weet er niets van om barmhartig en met een zuiver hart te leven. Ze leven trots en hoogmoedig. Maar elk waar christen die de kenmerken van de zaligsprekingen in zijn leven vertoont, komt in conflict met de wereld. Vanaf het begin van de wereld is het al zo dat degenen die geboren zijn uit het vlees, hen vervolgen die wedergeboren zijn door de Geest.”
Vervolging komt vooral van de kant van godsdienstige mensen, zei ds. Ralevic. „Het zijn mensen die zeggen dat zij christen zijn, maar die in hun leven niet het beeld van Christus vertonen. Zij leven hun eigen leven in zonde en onheiligheid. Wanneer christenen aan vervolging willen ontsnappen, dan moeten zij instemmen met de moraal van de wereld en niet voor Christus uitkomen in hun houding tegenover niet-gelovigen. Zij zullen dan niet vervolgd worden, maar zij zijn dan ook geen christen. Aan het gered zijn en zalig leven hangt een prijskaartje: u zult geen promotie of populariteit in de wereld kennen, maar vervolging en smaadheid.”
Ds. B. Reinders, hervormd predikant in Maartensdijk, sprak over Lukas 24:47, waar de discipelen de opdracht krijgen om bekering en vergeving van zonden te prediken, beginnende van Jeruzalem. Christus is na Zijn opstanding nog veertig dagen op aarde geweest. „Het doel daarvan was om het ongeloof van Zijn discipelen te verbreken en hen voor te bereiden op de taak die hun wachtte. Christus opende voor hen de ogen voor Zijn hogepriesterlijke en borgtochtelijke werk, dat voor hen nog zo verborgen was. De discipelen predikten bekering en vergeving der zonden. „Wat is het noodzakelijk om bekeerd te worden, afgekeerd van de wereld en terug te keren tot God. Wat heeft de eis der bekering in ons leven uitgewerkt? Heeft die ons al werkzaam gemaakt aan de troon der genade? Wat zien Gods kinderen er naar uit om de vergeving der zonden te leren kennen. In Christus is de schuld volkomen betaald. De opgestane Christus is de levende kwitantie voor Zijn Kerk als Hij zo gekend mag worden.”
Ds. H. Zweistra, hervormd predikant in Leerbroek, wees in zijn toespraak op de vrije gunst voor Jood en heiden, naar aanleiding van Jesaja 25. „De cyclus van ons leven is opgaan, blinken en verzinken. God zal de dood verslinden tot overwinning, dat wil zeggen vernietigen. Deze cyclus wordt doorbroken in alle heerlijkheid. Op Golgotha is de beker leeggedronken, Christus is opgestaan om nooit meer te sterven. De mens kiest en zoekt de dood, maar welgelukzalig is hij die Christus mag kennen in de kracht van Zijn opstanding.”
Ds. Ralevic stond in de middagbijeenkomst voor de tweede keer stil bij de zaligsprekingen. „Een waarlijk gezegend mens is hij die niet op zichzelf betrouwt, maar op God. De ware christen ziet eigen zonden en verwacht alles van de gerechtigheid van Christus, aldus de predikant. „Het is niet aan ons om te zoeken in verborgen dingen. We moeten zoeken in de Schrift. Christus is voor zondaren gestorven, en als u een zondaar bent, is Hij ook voor u gestorven. Wat is uw probleem dat u niet op Christus durft te vertrouwen?”
De predikant zei dat Nederland gelukkig geen vervolging kent, in tegenstelling tot het verleden. „Maar elke christen heeft wel met vervolging rekening te houden.” Ds. Ralevic moest constateren dat de christenen van deze tijd niet meer lijken op die van de eerste eeuwen. „Vele christenen bevinden zich op belangrijke posities, maar volgen het patroon van de wereld. Christenen zijn niet geroepen om het klooster in te gaan, maar ze moeten lichten zijn in deze wereld. Begin maar van Christus te getuigen. En wees niet bevreesd.”
Ds. K. Veldman uit Grand Rapids (VS) besloot de zendingsdag. Hij sprak over het gebed van Elia om vuur in plaats van regen (1 Kon. 18). „Alles gaat in deze tijd door, in kerk en nationale politiek. Wat is het een wonder dat Gods volk nog gekastijd wordt. Het is een leugen van de godsdienst van deze tijd dat men buiten het recht om zalig kan worden. God is in Zichzelf bewogen geweest en aan Zijn gerechtigheid is voldaan. Zijn trouw wordt niet tenietgedaan door onze ontrouw.”