Kerk & religie

Wat Pieter Messelink ziet in een nieuw christelijk netwerk

Christelijke kerken en organisaties hebben elkaar nodig in deze seculiere samenleving. Vanuit die gedachte is het netwerk Vernieuwde Strategische Samenwerking ontstaan, dat deze vrijdag voor het eerst samenkomt.

Janita van Hoeven
8 March 2024 13:01
Interieur van het gebouw van de Protestantse Kerk in Nederland waarin de dienstenorganisatie is gevestigd. beeld Sjaak Verboom
Interieur van het gebouw van de Protestantse Kerk in Nederland waarin de dienstenorganisatie is gevestigd. beeld Sjaak Verboom

Wat zijn de kansen en gevaren van kunstmatige intelligentie? Wat is de relevantie van de Bijbel na 2000 jaar christendom? Hoe kunnen we zorgen voor een grotere culturele diversiteit in de kerk? Het zijn vraagstukken waar christelijke organisaties zich meestal afzonderlijk mee bezighouden.

Het bracht algemeen directeur Jurjen de Groot van de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) op het idee een netwerk op te richten waar organisaties over deze vragen nadenken. Dat werd het netwerk Vernieuwde Strategische Samenwerking (VSS), dat deze vrijdag haar eerste officiële bijeenkomst houdt in Woerden. Zes vragen aan webbercoach Pieter Messelink.

Wat houdt het netwerk Vernieuwde Strategische Samenwerking precies in?

„Het netwerk bestaat uit zeven deelnetwerken die zich bezighouden met een eigen thema. Zij hebben elk een eigen leider, een webber. Twee keer per jaar vindt een landelijke bijeenkomst plaats waarin de deelnetwerken hun resultaten delen. Een deelthema is bijvoorbeeld discipelschap. Daarbij zijn de missionaire organisaties Evangelisch Werkverband, Nederland Zoekt, Alongsiders en Kerkpunt betrokken. Zij hopen vrijdag onder andere te verkennen wat het aanbod is van elke organisatie en waar nog behoefte aan is.”

Wie doen er allemaal mee?

„Een aantal kerken en organisaties zijn dragers, vaste deelnemers van het netwerk, zoals de Protestantse Kerk in Nederland, de Christelijke Hogeschool Ede, de Evangelische Omroep, Kerkpunt, Living Image, Nederlandse Gereformeerde Kerken, zendingsorganisatie Verre Naasten en onderwijsvereniging Verus. Verder zijn kerken en organisaties welkom die worstelen met een thema en het interessant vinden om daar met anderen over na te denken en input te krijgen. Zij kunnen ervoor kiezen om tijdelijk mee te draaien op een deelthema. Een onderwerp dat bijvoorbeeld nu nog niet aan bod komt, is groene kerken. We kijken daarbij bewust breder dan alleen het christelijke cirkeltje. Als christen kun je ook seculiere bondgenoten hebben.”

Hoe gaan jullie om met verschillen tussen de deelnemers?

„We streven niet naar een eenheid in denken, maar naar een eensgezinde houding. Ook in een christelijke gemeente bestaan verschillen. Dat hoeft ons niet tegen te houden om toch gezamenlijk op te trekken.”

Bestaan er niet al dergelijke netwerken? Denk aan het Breed Beraad van protestantse kerken?

„Er hebben inderdaad al verschillende netwerken bestaan, maar sommige zijn ook weer gestopt. Wat de status momenteel is van het Breed Beraad, weet ik niet goed. Wij onderscheiden ons door onze laagdrempelige manier van werken en door de opzet met deelthema’s.”

Worden de resultaten ook breder gedeeld dan alleen binnen het netwerk?

„Die verantwoordelijkheid ligt bij de deelnetwerken. Het is een onderwerp dat vrijdag op de agenda staat. Ons doel is overigens niet alleen de verdieping van een thema, maar ook de verbetering van de samenwerking tussen organisaties.”

Netwerkorganisaties verdwijnen soms snel, gaf u aan. Hoe lang blijft VSS bestaan?

„Ons uitgangspunt is om dit voor de langere termijn op te zetten. We overschatten soms wat we in een jaar kunnen veranderen, maar we onderschatten wat we in tien jaar samenwerking kunnen bereiken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer