Trouw: Kerken bezitten samen 28.000 hectare grond, meer dan projectontwikkelaars
Apeldoorn. Kerken en kerkelijke instellingen bezitten samen zo’n 28.000 hectare grond. Dat is vijf keer zoveel als de grootste projectontwikkelaars samen bezitten. Jaarlijks doen de kerken circa 200 hectare grond van de hand.
Dat blijkt uit een onderzoek van dagblad Trouw in samenwerking met Cobouw, weekblad voor de bouwnijverheid. In totaal gaat het om bijna 5900 kerken en kerkelijke instellingen, zoals kloosters en organisaties voor liefdadigheid.
Wim Hoogenboom, directeur van kerkrentmeesterskantoor Silas, schat dat 15 tot 25 procent van de kerken grond bezit, zegt hij tegen Trouw. Die grond is vaak geschonken of geërfd. Meestal is de grond al eeuwen in bezit van de kerk.
In de afgelopen tien jaar verkochten de kerken jaarlijks in totaal ongeveer 200 hectare grond. Dat blijkt uit een lijst met grote transacties van het Kadaster, waar Trouw en Cobouw om hadden gevraagd. Kerken hebben die gelden vaak nodig om gebouwen te onderhouden en voorgangers te betalen. Veel gemeenten hebben financiële zorgen door krimp en dalende inkomsten vanuit de gemeente. Een commissie van de Protestantse Kerk in Nederland adviseerde in 2018 aan gemeenten met veel bezit om hun vermogen tijdig te verkopen om te kunnen investeren, zodat de kerk langer open kan blijven.
Bij de verkoop van gronden laten kerken zich vaak meer leiden door de prijs dan door sociale of ideële motieven, aldus Trouw. Zo verkocht de hersteld hervormde gemeente te Nieuwaal 13 hectare grond aan een plantenkweker, voor 3 tot 3,5 ton per hectare. „We kijken puur zakelijk”, zegt voorzitter Jan van Hemert daarover in Trouw. De kerk kwam al jaren geld tekort. De protestantse gemeente te Hillegom erfde rond 2011 een boerderij en 10 hectare weiland. Dat leverde bij verkoop 7 a 8 ton op, waarmee de kerk de leistenen op het dak van de kerk kon laten vervangen.