Percentage 20-plussers met obesitas stijgt sterk
Er zijn in Nederland veel meer 20-plussers met obesitas dan veertig jaar geleden. Dat meldde het CBS maandag. Het is deze maandag Wereld Obesitas Dag.
In 2023 had 16 procent van de 20-plussers in Nederland obesitas, ofwel ernstig overgewicht. Dat is drie keer zoveel als zo’n veertig jaar geleden. De CBS-cijfers komen uit de zogenoemde Gezondheidsenquête / Leefstijlmonitor, waarvoor het CBS samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.
Met de Body Mass Index (BMI), een verrekening van gewicht en lengte, kan vastgesteld worden of iemand overgewicht heeft. Een volwassene heeft overgewicht bij een BMI van 25 of hoger. Een BMI van 25 tot 30 wordt matig overgewicht genoemd. Bij een BMI van 30 of hoger heeft iemand ernstig overgewicht oftewel obesitas. Een BMI van 40 wordt morbide obesitas genoemd en is ernstig levensbedreigend. In 2023 kampte 1 procent met morbide obesitas.
In totaal had 51 procent van alle Nederlanders vanaf 20 jaar in 2023 een zekere mate van overgewicht. Aan het begin van de jaren 80 was dit nog 33 procent.
Het aandeel mensen met obesitas is ook sterker gestegen dan het aandeel mensen met matig overgewicht. In Nederland is wel minder obesitas dan in meeste EU-landen, zagen CBS en RIVM.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde vrijdag dat wereldwijd een op de acht mensen kampt met obesitas. Dat komt neer op meer dan 1 miljard mensen.
Het aantal volwassenen met obesitas is sinds 1990 wereldwijd verdubbeld. Het aantal kinderen met obesitas verviervoudigde in diezelfde periode.
Overigens komt ondervoeding ook nog steeds op veel plekken voor, meldde de NOS vrijdag. Het gaat dan vooral om Zuidoost-Azie en Afrika. Overgewicht en ondervoeding worden vaak veroorzaakt door een ongezond eetpatroon.